Szijjártóék egyelőre nem látnak antidemokratikus folyamatokat a törököknél vagy az oroszoknál

2016 augusztus 2., kedd 5:28
182

A magyar külügyminiszter az Indexnek adott interjújában elmesélte, miről beszéltek a török külügyminiszterrel a puccs éjszakáján. Szijjártó az országban most zajló letartóztatásokról megjegyezte, szerinte jogos az a törekvés, egy demokratikusan megválasztott hatalom minden, az államcsínyben bizonyos fokig részt vevő embert igyekszik felderíteni.

Hozzáfűzte, hogy azért menet közben ne legyenek túlkapások, ugyanolyan fontos, mint az, hogy minden résztvevőt felelősségre vonjanak.

Fotó: MTI/Kovács TamásUgyanakkor a magyar külpolitika nem pattog annyira a tisztogatások miatt, Szijjártó úgy látja, hogy mivel mi egy kicsi ország vagyunk, ehhez képest kell külpolitizálnunk. „El kell mondanunk a véleményünket, de olyan dolgokba nem kell beleszólnunk, ahol nem számít, hogy mit mondunk” - összegezte a magyar kormány álláspontját.

Mikor emlékeztették arra, hogy az Egyesült Államoknak ennél jóval kisebb dolgokért is nekiment, annyit mondott, hogy „Törökország részéről még nem álltunk méltatlan kritikai össztűz alatt”.

Ha majd ezt látják, hogy Törökországban vagy Oroszországban antidemokratikus foylamatok zajlanának, akkor odaszólnak.

Szijjártó péter beszélt még arról is, hogy szerinte Oroszország nem fenyegeti a balti államokat, Kovács Béla kémügyét nem szokta orosz diplomaták előtt firtatni, ha Gyurcsány üzleti ügyben kérne segítséget tőle, ugyanúgy segítene neki, mint ahogy Kóka János útját is egyengette Szingapúrban. Még Eörsi Mátyásnak is segített, amikor a DK-s politikus azzal kereste meg, hogy a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezetnél  szeretne főtitkár lenni. Valamint a magyar külügyminiszternek életre szóló élményt jelentett az is, hogy egyszer futás közben eltévedt Brüsszelben.

Arra sajnos most nincs elég ideje arra, hogy a Diósgyőr elnöke legyen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt