Átverte őket a kormány, sztrájkra készülnek a védőnők

Egészségügy
2016 augusztus 03., 16:38
comments 157

Az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke, Varga Andrea a Népszabadságnak elmondta, hogy

"akár sztrájkkal is rákényszerítik a védőnők a kormányt, hogy betartsa az adott szavát."

Varga szerint semmi nem garantálja, hogy megkapják a januártól visszamenőlegesen 30-35 ezer forintos béremelést, mert a kormány

nem a védőnők bérét, hanem a tevékenységre jutó finanszírozást emelte meg.

Az összeget az Országos Egészségbiztosítási Pénztár valóban utalta a szerződött szolgáltatóknak, de azok csak annak a

a 12 százalékát kötelesek a munkáltatók odaadni bérként a védőnőknek.

Gyakorlatban ez bruttó 3500-4000, nettó 2500-3000 forintos növekedést jelent. Varga Andrea szerint a fennálló bérfeszültségre megoldás lehet, ha a védőnőkre is kiterjesztik az egészségügyi szakdolgozói bértáblát. A szakszervezet most a védőnők körében felméri a sztrájkhajlandóságot, és ha szükség lesz, szeptemberben bejelentik a sztrájkot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.