Vádat emelnek a magát „rettenthetetlen hadseregnek” nevező putnoki maffia ellen

2016 augusztus 3., szerda 10:21
182

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság L. Tibor 54 éves putnoki lakos és 13 társa ellen. Közülük 11-en már előzetes letartóztatásban vannak, ketten nem hagyhatják el a lakhelyüket, egy férfi pedig korábban más bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott börtönbüntetését tölti.

A Putnoki Rendőrőrsön sajtótájékoztatón ismertették a nyomozások eredményeit. Eszerint a család tagjai az elmúlt években szervezetten, egymással együttműködve, összehangoltan és előre kitervelten követtek el a bűncselekményeket.

A magát „rettenthetetlen hadseregnek” nevező család tagjai az elmúlt két évtizedben Putnokon és Sátán nagyrészt úgy biztosították a megélhetésüket, hogy a megfélemlített sértettektől elvették a pénzüket.

Többek között ilyesmiket műveltek:

  • Védelmi pénzt szedtek, vagy másokat vásárlási kölcsönökbe kényszerítettek, így a termék a családé lett, de a hitelt a sértettek törlesztették.
  • 50 és 100 százalékos uzsorakamatra is adtak kölcsön.
  • Egyszer az egyikük által elkövetett garázdaság miatt kiszabott pénzbírságot az ügy sértettjének kellett kifizetnie, mivel a család tagjai életveszélyesen megfenyegették, hogy ha nem teszi, akkor újra és újra bajba kerül.
  • Egy sátai nő házát úgy sikerült elvenniük, hogy a terheltek meggyőzték az egyedülálló asszonyt, jobb lenne neki, ha hozzájuk költözne. Eleinte jól bántak vele, majd fokozatosan elvették mindenét, végül rabszolgasorba taszították.

A család tagjai a bűncselekmények elkövetésekor kifejezetten törekedtek arra, hogy az áldozataikat emberi méltóságukban megsértsék, megalázzák, és elhitették a környezetükkel, hogy velük nem lehet szembeszállni.

A sértettek félelmükben sokáig hallgattak, de végül 2015 februárjában az ózdi és a putnoki rendőrök a tanúvédelmi lehetőségeket maximálisan kihasználva biztosították a sértetteket jogaik gyakorolásáról, így összedől a putnoki család szervezett „hadserege” – írja a police.hu.

A család tagjai az alábbi bűncselekmények összesen 58 rendbeli elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatók: rablás, zsarolás, személyi szabadság megsértése, szexuális kényszerítés, csalás, okirattal visszaélés. Az Ózdi Rendőrkapitányság az ügyekben indult nyomozásokat a napokban lezárta és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek. (police.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt