Vizoviczki a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal ünnepelte, hogy betiltották a dohányzást a szórakozóhelyeken

bűnügy
2016 augusztus 03., 07:08
comments 134

Vizoviczki Lászlónak nem csak a baloldalon voltak magas rangú politikai kapcsolatai, hanem a Fideszben is, legalábbis egyre több erre utaló nyom került elő az elmúlt hónapokban. A vállalkozó cégbirodalma rengeteg szálon kötődött a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzathoz, és a múlt héten az is kiderült, hogy Vizoviczki 2013-ban Kubatov Gábortól kért segítséget ahhoz, hogy szabadlábra kerülhessen.

Arról azonban eddig senki nem írt, hogy

Vizoviczki érdekeltségei megjelent több, fideszes kötődésű reklámkampányban is.

Benne volt például abban a kampányban, ami 2012 tavaszán indult Fellélegezhetünk címmel. 2012. április 1-jén járt le ugyanis a türelmi idő, amit a szórakozóhelyek üzemeltetői és a zárt közterületek fenntartói kaptak a dohányzás betiltására. Ekkortól teljes egészében életbe lépett a tiltás, érkeztek is a bírságok a bent dohányzók miatt.

Még áprilisban nyitotta meg a tiltást üdvözlő Fellélegezhetünk kampányt Szócska Miklós, a ma már Emberi Erőforrások Minisztériumának hívott Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára. Ezzel párhuzamosan elindult a Ne szívj tovább! című, leszokást segítő kampány is.

link Forrás

A kampányt a minisztérium mellett főleg állami cégek támogatták, de a szervező szerint gyógyszercégek adták bele a pénzt. Médiapartner volt a MÁV, a Volán, a BKK, a BKV, a Magyar Posta szervező pedig az ÁNTSZ. A kampány plakátjain a partnerek és támogatók között csak 3 olyan név szerepel, aminek semmi köze nincs az államhoz, a Hervis sportbolt, a Roche gyógyszergyár és a Clubinfo.hu.

A Clubinfo.hu a Vizoviczki-birodalom ingyenes programajánlójához, a Flyerz magazinhoz tartózó weboldal volt abban az időben.

Ma már nem működik, de a clubinfo domain továbbra is régi Vizoviczki-emberek tulajdona, a böngészőbe beírva most már a Flyerz weboldala jön be.

A Clubinfo médiafelületet biztosított a kampánynak, de a szervező szerint pénzzel nem szállt be.

Facebook-oldala szerint a Fellélegezhetünk kampány szervezője a Plan B Media nevű cég. Ez a vállalkozás több szálon is kötődik a kormányhoz, az utóbbi években több közbeszerzést is nyertek, és korábban is olyan kormányzati projekteket reklámoztak, mint a közigazgatás újjászervezése érdekében elindított Regeneráció program, a Közigazgatási Ösztöndíj vagy a Magyar Diáksport Szövetség eszközbeszerzése.

A Plan B Media társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője ráadásul Woth Márton, aki Gulyás Gergellyel és Loppert Dániellel megalapította a Fidesz Ifjúsági tagozatát – legalábbis ez áll a szervezet honlapján. Woth ezen kívül részt vett a Fidesz több nagyszabású kommunikációs akciójában is.

A Plan B Media és az Egészségügyi Államtitkárság közös kampányairól annak idején a Világgazdaság is írt. Ők átláthatatlannak nevezték a támogatási rendszert, ugyanis nem volt világos, hogy az államtitkárság mennyit is költött pontosan az egészségügyi kampányokra, de Woth szerint ez helytelen megállapítás, a szisztéma ugyanis egyszerű: magáncégek finanszírozták a kampányokat, amiknek volt egy-egy állami irányírójuk, akinek viszont már nem kellett pénzzel beszállnia. A médiapartnerek pedig a kampányüzenetek terjesztését vállalták.

Woth személyesen is ismeri Vizoviczkit, hiszen a cége a Fellélegezhetünk kampány mellett más megbízások miatt is üzleti kapcsolatban állt a diszkóbirodalommal.

Néhány héttel Vizoviczki letartóztatása előtt egy este így beszélgettek telefonon:

Ezt a beszélgetést 2012. április 23-án, hétfőn rögzítették a Nemzeti Védelmi Szolgálat lehallgatói, Vizoviczki pedig azon a héten pénteken, azaz április 27-én találkozott Kubatov Gáborral a pesterzsébeti óvodában, megkérdeztük Woth-ot, hogy ő szervezte-e ezt tárgyalást. Azt mondta, nem, és hogy semmilyen politikai jellegű találkozót nem is szervezett a vállalkozónak, mert végig csak üzleti ügyekről beszélgettek.

Woth szerint az az ember, akiről említést tesz Vizoviczkinek a telefonban, nem politikus, hanem egy reklámos cég vezetője volt, akivel Vizoviczki együtt szeretett volna működni a Plan B-n keresztül. A MÁV pedig úgy jön a képbe, hogy Vizoviczki a vasutat is partnernek szánta.

Vizoviczkiről korábban 3 nagy cikkben írtunk, az elsőben a felemelkedéséről, a másodikban az V. kerületi politikai kapcsolatairól, a harmadikban pedig a letartóztatása utáni fejleményekről.

UPDATE 15:34

A poszt eredeti verziójában rosszul tüntettük fel Woth Márton posztját a Plan B Mediában, és tévedésből azt írtuk, hogy Vizoviczki pénzzel támogatta a kampányokat. Ezzel szemben a Vizoviczkihez kapcsolódó Clubinfo.hu csak médiapartner volt, ami helyet biztosított a kampányüzeneteknek. A Fellélegezhetünk kampányba Woth Márton szerint nem adott pénzt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sem, ők szakmai irányítóként jelentek meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.