Joseph Stiglitz megpróbált segíteni a panamai kormánynak, hogyan legyenek kevésbé korruptak, de feladta

külföld
2016 augusztus 05., 20:05

A Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz és a svájci anti-korrupciós szakértő, Mark Pieth otthagyták azt a bizottságot, amit a panamai kormány azért állított fel, hogy növeljék az országban az átláthatóságot a Panama-iratok nyilvánosságra kerülése után.

photo_camera Juan Carlos Varela panamai elnök, Joseph Stiglitz és Mark Pieth - Fotó: AFP/Rodrigo Arangua
Az erről szóló nyilatkozatukban Pieth és Stiglitz azzal indokolták a lépést, hogy a korábbi ígéretével ellentétben a panamai kormány nem engedte volna, hogy szabadon beszéljenek a vizsgálataik eredményeiről, és a végső jelentésükkel kapcsolatban olyan módosításokat kértek, ami szerintük egyenlő lett volna a cenzúrával.

Panama elnöke, Juan Carlos Varela még áprilisban jelentette be, hogy független bizottságot fognak felállítani, hogy átnézzék az ország jogi és pénzügyi dolgait. Erre azért szánta rá magát, mert nem sokkal korábban 1,5 millió dokumentum került ki a Mossack Fonseca ügyvédi irodából, amiből kiderült, hogyan használja a világ elitje pénzmosodának az országot. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.