Meztelen táncoslányokról nyalogatták a habot a református diákok az öltözőben

oktatás
2016 augusztus 05., 03:24
comments 657

„A rendelkezésre álló adatok alapján a táncoslányok az öltözőben valóban levetkőztek, és lehetőséget biztosítottak a tejszínhab testükről történő elfogyasztására.”

A rendőségi nyelv így küzd meg egy erotikus show leírásával. Nem a Vizoviczki-ügy újabb jegyzőkönyvéből idézünk, nem is egy legénybúcsú résztvevői fogyaszthatták el a táncosnő testére fújt tejszínhabot, hanem 13-14 éves gyerekek, egy kézilabda utánpótlás tornán.  

Az öltöző a Vasas Fáy utcai csarnokában van, itt rendezték meg a fiataloknak kiírt országos torna döntőjét.

Az utolsó meccs után két csapatot lepett meg az egyik szülő a táncoslányokkal az öltözőben. A győztes MKB Veszprém KC-t és a velük együtt ünneplő, bronzot nyerő Endrődi Sándor Református (!) Általános Iskoláét.

A rendőrségi jegyzőkönyv alapján szinte kötelezővé kéne tenni az öltözői tejszínhabfogyasztást:

„A kihallgatott tanúk elmondásai alapján az egész rendezvény jó hangulatban telt, a fiatal fiúk számára élvezhető volt, az bennük lelki törést nem okozott.”

A református intézmény neve egészen pontosan Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlásközpont. A probléma éppen abból a kettősségből adódott, hogy a reformátusok megmentették a kislétszámú alsóörsi iskolát, ami viszont fiatal kéziseket is oktatott, ekkor még az MKB Veszprém KC keltetőjeként. Vagyis az ország számos részéről jöttek ide 7. és 8. osztályos fiúk, akik hét közben kollégiumban laktak, hétvégére hazamentek.

A kamaszodó kézis fiúk és a református lelki élet összehangolása nem ment zökkenőmentesen. Miközben a reformátusok voltak az utánpótlásközpont fenntartói, a diákok és a tanárok sem jártak istentiszteletre. A kollégiumokban megszokott szívatások között voltak kifejezetten kegyetlenek, előfordultak lopások, volt, hogy két meztelen fiút találtak egy ágyban.

A táncoláslányok öltözős show-ja volt az a pont, amikor a helyi református lelkész, Rásky Miklós, akihez az intézmény felügyelete is tartozott, megelégelte az erkölcsök lazulását, és a rendőrséghez fordult kiskorúak veszélyeztetése miatt.

A történet nem vadonatúj, 2013 áprilisban történt, de azóta teljes hallgatás van körülötte. Lapunkhoz most eljutott a rendőrségi nyomozás eredménye. Ebben állapították meg, hogy a két táncoslány valóban levetkőzött a 13-14 éves fiúk előtt, aztán tejszínhabot fújtak magukra, amit a fiatal kézisek lenyalogathattak.

Nehéz megállni, hogy ne szó szerint idézzük hosszan a rendőrségi szöveget, nem is álljuk meg.

„A táncoslányokat az öltözőbe nem az edző szervezte, illetve arról nem volt tudomása, hogy milyen táncról van szó, a táncos mulatságot a szó nyelvtani jelentésében értelmezte, a rendezvényen nem volt jelen.”

A szülők csak utólag értesültek a történtekről, de ők nem fordultak a rendőrséghez.

Hogy hibázott-e az edző, akire a szülők rábízták a gyerekeket? A rendőrség szerint nem.

„Az elkövetési magatartás csak súlyos kötelességszegés lehet, mely jelen esetben nem állapítható meg. Az edző a táncos mulatság megrendezésére engedélyt adott, a tánc jellegéről azonban nem tájékozódott, az öltözőt pedig a gyerekek felszabadultabb ünneplése, és nem a felügyeleti kötelezettségének teljes körű megszegése miatt hagyta el.”

Mire jutott a nyomozás?

Először is, szögezzük le: „a kiskorú veszélyeztetése bűntett eredménye a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődésének veszélyeztetése, mely bűncselekményként csak szándékosan követhető el.”

De itt ez a rendőrség szerint kizárt:

„A táncos multaság célja a fiúk szórakoztatása, és nem az erkölcsi zülöttség elérése volt. Jelen esetben bár a táncoslányok műsora társadalmilag ugyan aggályos, a műsort megtekintő fiatalokban inkább élményt, mintsem érzelmi törést okozott.”

És egyébként is, a rendőrség szerint láttak már ilyet:

„A kor technikai fejlettségi szintje, az okostelefonokon, interneten elérhető - akár szexuális - tartalmak és a társadalmi gondolkodás enyhülése nyomán, a fiatalok mind testi fejlettsége, mind szexuális felvilágosultsága miatt a cselekmény társadalomra veszélyessége olyan mértékű, hogy bűncselekmény elkövetése nem állapítható meg.”Mindezek alapján az intézményfenntartó lelkész feljelentését elutasították.

Le a kalappal a felvilágosult magyar rendőrség előtt, ahogy érzi, hol tart a világ, élményvonalon - drogügyben is érdemes megnézni, mi megy máshol.

Szakértők szerint ugyanakkor a kiskorúak veszélyeztetése igenis megállhatott volna ebben az ügyben, a szülők rábízták gyereküket az edzőre, a veszélyeztetés pedig nemcsak szándékosan, hanem gondatlanságból vagy hanyagságból is elkövethető. Ráadásul 14 éven aluliakról van szó, emiatt legalább egy megrovást ki kellett volna osztani. Az egyik szakértő szerint a médiahatóság ilyen tartalmat már korhatárosnak minősítene a tévében, miközben itt a tejszínhabot nem a képernyőről kellett nyalogatni.

Ha a rendőrség nem is vállalta fel az erkölcsrendészet szerepét, csak a gyerekek érzelmi, erkölcsi fejlődésének szakértője lett, az mégis érdekes, hogy a református egyház beveszi-e a szexuális felvilágosításnak ezt a módszert az általános iskolai tanrendjébe, és mi a terv a lányok esetében?

Tudomásunk szerint az öltözői tejszínhabpartinak annyi következménye lett, hogy az ügyben a rendőrséghez forduló, az intézményt fenntartó lelkész Ráskyt lemondatták a lelkészi posztról pár hónappal később. Ő nem kívánt nyilatkozni nekünk.

Megkerestük az utódját, Császár Attilát, aki három pontba szedte a válaszát:

  1. A Veszprémi Református Egyházmegye esperesi tisztét, 2015.január 1-től töltöm be, így az azt megelőző időszakról nem tudok önnek mit mondani.
  2. A félreértések elkerülése végett írom, hogy az Egyházmegye Elnöksége soha nem tartozott beszámolási kötelezettséggel semelyik hírportál vagy újság felé.
  3. Szép, tartalmas nyarat kívánok önnek és a szerkesztőség tagjainak!

Megkérdeztük az egyház kommunikációs szolgálatát, hogy minden osztályra jut-e legalább egy tejszínhabparti. Az egyház azonban a teljes hallgatást választotta, ami biztató, ha azt nézzük, hogy milyen lehet a nyilvánosság komolyabb ügyekben.

Az alsóörsi református iskola továbbra is oktatja a fiatal kéziseket, de most a Mocsai Lajos vezetésű, tao-pénzekkel bőven ellátott Nemzeti Kézilabda Akadémiával működik együtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.