Döntetlennel kezdett a világbajnok ellen a férfi vízilabdacsapat

sport
2016 augusztus 06., 13:21
comments 68
Decker Ádám birkózik a szerb Slobodan Nikićcsel. A magyar válogatott döntetlennel kezdett a világbajnok ellen a férfi vízilabdatornán.
photo_camera Decker Ádám birkózik a szerb Slobodan Nikićcsel. A magyar válogatott döntetlennel kezdett a világbajnok ellen a férfi vízilabdatornán.

Az Európa- és világbajnok szerbek ellen kezdte az olimpiát a magyar válogatott. Majdnem végig vezettünk, de a legvégén a szerbek egyenlítettek.

1. negyed

Nagy Viktor védésével kezdődött a meccs, az ellentámadásból Szívós vezetést szerzett, de a szerbek rögtön egyenlítettek. Erdélyi emberelőnyös góljával újra a magyarok vezettek, a szerbek emberelőnyből egyenlítettek. A következő támadásban ziccert rontottak a magyarok, de aztán kivédekeztek egy emberhátrányt, és Hosnyánszky távoli, egy blokkon megpattanó lövésével újra vezettünk, 3:2.

Az első három perc őrült tempóját egy szerb kontrafalt, majd egy elrontott magyar támadás törte meg, szokatlanul sokáig nem esett gól. A szerbek egyenlítettek, majd egy magyar kontrafalt után a vezetésért támadhattak. Az első lövést Nagy a kapu fölé tolta. A szöglet után a szerbek emberelőnyt kaptak, de elrontották. Az ellentámadásból Varga Dénes ejtett nagyon okos gólt centerből, 4:3 ide. A rengeteg gól ellenére se védekezett rosszul a csapat, Nagy jól védett, másfél perccel a vége előtt pedig még labdát is szereztünk. A szerbek szabálytalankodtak, az emberelőnyből Vámos lőtt nagy gólt. 5:3

Szivós márton, az első magyar gól szerzője. MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera Szivós márton, az első magyar gól szerzője. MTI Fotó: Illyés Tibor

2. negyed

A második negyed első gólját a szerbek lőtték, de aztán szabálytalankodtak a kiugró centerünk ellen, a büntetőt Varga Dániel belőtte, 6:4. Felkeményedtek a csapatok védekezésben, a magyarok Mitrović két védése után háromszor is támadhattak zsinórban, de végül Mitrović megfogta a centerünk csavarását.

A szerbek is kihagyták a támadásukat, aztán Varga bombája se ment be, de a szerb védő átúszott a magyar centeren, így támadásban maradhattunk, Manhercz pedig hatalmas gólt lőtt, 7:4. A szerbek egy gyors emberelőnyös góllal zárkóztak, a gól után pedig labdát szereztek, de kihagyták a helyzetet. A magyarok nem, Zalánki szerezte a nyolcadik gólt - eddig egy magyar se duplázott.

A végén a szerbek emberelőnyből újra felzárkóztak két gólra, de egy másodperccel a vége előtt Kiss Gábor is gólt szerzett. A félidőben 9:6 (5:3, 4:3)

3. negyed

A harmadik negyed ijesztőre sikerült. A szerbek kapust cseréltek, a 13 lövésből mindössze négyet megfogó Mitrovićot Pijetlović váltotta, aki ugyan Hosnyánszky trükkös lövését elnézte, a következő öt lövést megfogta. A négy gólos magyar előny meg csak fogyott. két emberelőnyös gól után Čuk bombájával másfél perccel a vége előtt egy gólra felzárkóztak. Pijetlović eszén egy Szivósra kijátszott trükkös figurával sem lehetett túljárni, de szerencsére Filipović a kapufára ejtett, az ellentámadásból pedig megúsztak a magyarok, kiállítást és szabaddobást harcoltak ki, Hosnyánszky pedig gyorsan gólt lőtt. 11:9, még mindig két góllal megyünk.

4. negyed

Az utolsó negyed gyors szerb góllal kezdődött, a centerre játszottak be egy emberelőnyt, Nikić magabiztosan belőtte, Varga Dénes kettős emberelőnyből válaszolt góljára. A szerbek megint zárkóztak, a magyarok viszont kihagyták a második kettős előnyüket. De ez se volt elég a szerbeknek az egyenlítéshez, Manhercz blokkjáról kapufára pattant a lövésük. Idegessé vált a meccs, a magyarok is hibáztak, 3,5 perccel a vége előtt újra egyenlítésért támadhattak a szerbek, és emberelőnybe is kerültek, Szivós pedig kipontozódott. Egyenlítettek is, 12:12.

Nagy Viktor véd. MTI/AP/Eduardo Verdugo
photo_camera Nagy Viktor véd. MTI/AP/Eduardo Verdugo

Vámos a következő támadásból emberelőnyből visszavette a vezetést. Egy kontrafault után pedig újra támadhattunk, de ellenünk is kontrát fújtak. Nagy Viktor viszont bravúrral a kapufára tolta a szerbek lövését - meg is sérült. 47 másodperccel a vége előtt egy gólos előnynél támadhattak a magyarok, de a szerbek nagyon keményen kivédekezték. Volt 22 másodpercük egyenlíteni. Kapufát lőttek, de egy magyart kiállítottak, és maradt még hét másodpercük. Belőtték, a vége döntetlen.

Magyarország-Szerbia 13:13 (5:3, 4:3, 2:3, 2:4)

„Tegyük el magunknak a csalódottságot, nagyon büszke voltam arra, ahogy elkezdtünk játszani. Ez már az a csapat, amelyik olimpiát tud nyerni. Hosszú az út, és nehéz mérkőzéseink lesznek például Ausztráliával és Görögországgal, amelyek ellen ugyanezt a harcosságot kell fenntartanunk és eljutni oda, hogy az első igazán fontos mérkőzésen, a negyeddöntőben is jól teljesítsünk, a kritikus pontokon még határozottabbak legyünk. Ez az olimpia, mindenki nyerni akar, taktikázni nem lehet, de úgy érzem, van még tartalék a csapatban” – értékelt Benedek Tibor szövetségi kapitány az M4 Sportnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.