Rettegnek az Isztambulban brutálisan meggyilkolt meleg menekült lakótársai

külföld
2016 augusztus 07., 17:44
comments 97

Július 23-án gyilkolták meg kegyetlenül Mohamed Viszam Szankarit. Szankari egy homoszexuális szír menekült volt, aki takarítóként dolgozott egy kórházban. Korábban hiába próbált Törökországból nyugatra menekülni, elrablói kibelezték és lefejezték, csak ruhája alapján lehetett azonosítani, annyira eltorzították holttestét. Az esetről alig számolt be a török média.

Három lakótársa most attól tart, őket is megtámadhatják. Egyikőjük arról beszélt a Guardiannek, hogy az utcán, Facebookon és a telefonba is kapott halálos fenyegetéseket.

A 2016-os betiltott isztambuli Pride egyik résztvevője. Fotó: AFP  / OZAN KOSE
photo_camera A 2016-os betiltott isztambuli Pride egyik résztvevője. Fotó: AFP / OZAN KOSE

Arról meséltek a lakótársak, hogy Szankari már öt hónapja félelemben élt. Amikor jelentette a rendőrségen, hogy – a gyilkosság előtt néhány hónappal – elrabolták, elvitték egy erdőbe és megerőszakolták, a rendőr kinevette, nem volt hajlandó foglalkozni vele. Szankari, napokkal azelőtt, hogy megölték, videoüzenetben beszélt arról, hogy attól fél, megölik.

Szankari halála egy volt legalább húsz súlyos, meleg menekültek elleni törökországi incidens közül, írja a Guardian. Az EU és Törökország közötti menekültügyi megállapodás értelmében a meleg menekülteket is vissza lehet toloncolni Görögországból Törökországba, mivel az "biztonságosnak" számít. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.