A fehér cápák kedvelt kávézója is világörökségi helyszín lehet

Az ENSZ kulturális szervezete 1972 óta listázza a világ kiemelt értéket képviselő helyszíneit, ma már összesen 1052 ilyen kiemelt hely van a világon, Magyarország is kilenc hellyel járul hozzá a listához.

A listára kerülés nem csak presztízs miatt fontos, hanem ezeknek a helyszíneknek a megőrzésére pénz is jár a világszervezettől. A kiemelt helyek között ugyan szerepelnek víz alatti területek is, de csak olyanok, mint mondjuk a Nagy-korallzátony, ami kiemelten egy országhoz tartozik.

Fotó: Wikipedia

Vannak viszont olyan mélyvízi területek, melyeket hivatalosan egyetlen nemzet sem birtokol, az UNESCO szabályzata szerint is szürkezónának számítanak. Ennek világos a magyarázata, mindig a kormányoknak kell kérnie, hogy egy-egy terület felkerülhessen a listára és mélyvízi ökoszisztémák nem rendelkeznek megfelelő lobbierővel.

Az UNESCO viszont mostanra észlelte a hibát a rendszerben és arra készülnek, hogy öt mélytengeri területet maguktól is felvesznek a védendő, támogatott területek listájára. A tervek szerint öt terület lehet világörökségi helyszín, például a fehér cápa kávézónak nevezett elhagyatott terület a Csendes-óceán közepén, ahova a fehér cápák szoktak telente előszeretettel visszahúzódni, vagy a háromféle áramlással és hihetetlen élővilággal rendelkező Sargasso-tenger, az Elveszett város hidrotermális mező az Atlanti-óceánban. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.