Csempészetért tiltottak ki Bangladesből egy észak-koreai diplomatát

bűnügy
2016 augusztus 08., 13:16
comments 26

Kiutasítottak Bangladesből egy észak-koreai diplomatát, amiért illegálisan hozott be az országba közel félmillió dollár (kb. 140 millió forint) értékben cigarettát és elektronikus eszközöket – jelentették be a helyi hatóságok.

Han Szon Iknek, a Dakkában található észak-koreai nagykövetség első titkárának azért kell elhagynia Bangladest, mert több mint 1 millió darab olyan cigarettát és elektronikus berendezést találtak nála egy tartályban, amiket korábban nem jelentett be a vámhatóságnál.

„Azt kértük Észak-Koreától, hogy hívja vissza tisztségviselőjét a diplomáciai szabályok megsértése miatt” – mondta Sahidul Hake bangladesi külügyminiszter az AFP francia hírügynökségnek anélkül, hogy további részleteket árult volna el. A helyi média szerint a diplomatának ma kellett elhagynia Bangladest.

Forrás: Google Maps
photo_camera Forrás: Google Maps

Egy magas rangú vámtiszt szerint az észak-koreai diplomata a hónap elején is kihasználta diplomáciai mentességét arra, hogy behozzon az országba olyan dolgokat, amiket feltehetően később a feketepiacon értékesített.

„A diplomata azt állította, hogy a szállítmánya ételből és alkoholmentes italokból áll, de amikor kinyitottuk a csomagját, 1,6 millió darab luxusmárkájú cigarettát és elektronikus berendezést találtunk benne. A piacon ezek a termékek 35 millió bangladesi takát (mintegy 120 millió forintot) érnek” – mondta Moinul Hán, a vámhatóság tagja.

Tavaly szintén elfogtak egy észak-koreai diplomatát a dakkai repülőtéren, csomagjában kb. 27 kg be nem jelentett aranyat találtak. 2012-ben pedig illegális borszállítmányt foglaltak le a vámtisztek egy másik észak-koreai diplomatától. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.