Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy ajándékba kapott cipót tart kezében a Kárpát-medence kenyere mellett állva, a szolnoki művésztelepen. A határon túli településekkel együttműködve 2014-ben, Szent István napjára elkészült 200 kilogrammos, pityókás kenyeret a megszentelés után szétosztották az ünneplők között. Balra Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke és Szalay Ferenc polgármester (még balrább) (Fotó: Bugány János / MTI)

Drágul a kenyér

gazdaság
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Hiába a rekord gabonatermés, és hiába alacsonyak a gabonaárak,

drágulhat a kenyér,

mondta  a Népszavának Raskó György agrárközgazdász, aki szerint az idei termésnek alig egyharmada felel meg a malmi minőségnek, kétharmada takarmánynak való, ilyen rossz arány rég volt. A lap szerint a sütőipar évek óta 0-2 százalék közötti haszonkulccsal dolgoznak a pékségek, ami tarthatatlan, képtelenek fejleszteni, vagy bért emelni. Az ágazatot nem kíméli a munkaerőhiány, mára

2500-3000 szakember hiányzik az ágazatból, mert a jelentős részben minimálbéren foglalkoztatott sütőipari munkavállalók inkább külföldre mennek dolgozni.