Először lesz nyíltan meleg tagja a szerb kormánynak

2016 augusztus 8., hétfő 12:34
42

A szerb miniszterelnök, Aleksandar Vucic hétfőn ismertette a kormány új tagjait, és köztük volt a 40 éves Ana Brnabic, aki az első nyíltan meleg kormánytag lesz valaha az országban.

Brnabic kinevezését még a parlamentnek kell jóváhagynia kedden, az államigazgatási tárca kerülhet majd hozzá.

Amikor újságírók kérdezték Brnabic szexuális orientációjáról a miniszterelnököt, Vucic annyit mondott, hogy Brnabic személyes döntései nem érdeklik őt:

"Elmondtam neki, hogy az egyetlen dolog, ami érdekel, az a munka, amit el tud végezni."

A világ számos országában ez már egyáltalán nem lenne érdekes hír, de Szerbia még nem ilyen ország: a társadalomban a mai napig komoly gondot jelent a homofóbia, az országban még sokszor jelentenek homoszexuálisokkal szembeni különféle támadásokról. A belgrádi kormányra nehezedik is külföldi nyomás, hogy ha tényleg érdemi résztvevői akarnak lenni az EU-csatlakozásról szóló tárgyalásoknak, akkor érdemben javítaniuk kell az országban élő LMBT-közösséghez tartozó emberek védelmén.

Ez itt a Vice videója a legutóbbi belgrádi Pride-ról:

Vucic számára több mint három hónapig tartott, hogy összerakja új kormányát, miután áprilisban tudott nyerni a szerb progresszív párttal a választásokon.

Brabic Nagy-Britanniában tanult, majd a NALED Szerbia elnevezésű, a helyi fejlesztési programokért felelős szervezetnél dolgozott, a feladata a vállalkozói környezet javítása volt. (Yahoo/AFP. A címlapkép a belgárdi Pride-on készült 2015-ben, AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC munkája.)