Hogyan él a nyugdíjas Iggy Pop vagy Ozzy Osbourne?

hirdetés
2016 augusztus 08., 05:16
comments 11
ad
Ha menő rocksztár vagy, akkor nem az az első gondolatod egy zúzós koncert utáni hajnalon, hogy a nyugdíjas éveiden merengj. Sok esetben kitart a hírnév az idősebb korra is, de a lendület már kevésbé. Nem csoda, hogy vannak olyan rocklegendák, akik úgy érzik 70 évesen már nincs helyük a színpadon, mégis aktívan dolgozniuk kell, ha a megszokott életszínvonalukat tartani szeretnék.
Álljunk meg egy pillanatra és képzeljük el a fiatal Ozzy Osbourne-t, ahogy besétál egy közeli bankba és a nyugdíj-előtakarékosságról érdeklődik. Bármennyire is groteszk a kép, a nyugdíjas kor még az olyan rockereket is eléri, akik denevérek fejét harapják le a színpadon, szóval érdemes előre tervezni.

Ozzy Osburne jól csinálja
Az 1990-es évek elején Ozzy megpróbált visszavonulni, de nem sikerült elszakadnia teljesen korábbi életétől. A Black Sabbath frontembereként, szólókarrierjével és meghökkentő egyéniségével még mindig rengeteg pénzt zsebelhet be, dacára annak, hogy már 67 éves. Ozzy amellett, hogy eddig kisebb nagyobb kihagyásokkal kétfrontos zenei karriert futtatott, a nyugdíjas éveire jelentős mennyiségű pénzhez jutott az amerikai MTV-n futó reality show-jával is, ami családi életébe enged bepillantást. De más bevételi forrásokat is kiaknázott, hamarosan könyv és film is megjelenik az életéről, a jogdíjakból pedig valószínűleg fenn tudja majd tartani életszínvonalát.

Nagy Feró kettőt tankolhatna
Nagy Feró havi 40 ezer forint körüli nyugdíjra jogosult. A 70 éves rocksztár szerint ez körülbelül arra lenne elég, hogy kétszer megtankolja az autóját, de ennél nyilván jóval több kiadással kell számolnia. Az énekes, színész és dalszövegíró a Beatrice és a Bikini frontembereként szerzett ismertségét ma is kamatoztatja és munkával tölti a nyugdíjas éveit, hogy a hivatalos nyugdíját kiegészítse. A hírnév szerencsére még kitart, hívták már az X-Faktorba, a Sztárban Sztár című televíziós műsorban is feltűnt és mindezek mellett folyamatosan koncertezik a rajongók nagy örömére.

A kisemmizett Leonard Cohen
Leonard Cohen karrierje csúcsán is megpróbált gondolni a jövőre és félretenni a nyugdíjas éveire, de arra még ő sem volt felkészülve, hogy menedzsere Kelley Lynch elcsal egy tetemes összeget a megtakarított vagyonából. Cohen természetesen bíróságra vitte az ügyet, de hosszú évtizedekig nem sikerült megállapodniuk. Végül megítéltek neki egy 9 millió dolláros kártérítést, de az összeget már nem tudták Lynch-en behajtani. így Cohen még ma, 81 évesen is a színpadon áll és turnézik, annak ellenére, hogy eredetileg más tervei voltak.

Iggy Pop 69 évesen húz pólót
Nem minden rocksztár szeretne a nyugdíjkorhatáron túl is a színpadon szórakoztatni és több órás koncerteket lenyomni. A 69 éves vállig érő szőke hajú rockernek például most, 2016-ban lett elege a szereplésből. Legalábbis erre lehet következtetni abból a nyilatkozatából, amiben arra utal, hogy egy újabb album kiadása túl nagy falat lenne már egy ilyen régi motorosnak, mint ő. Iggy szerint az albumkészítésnek csak úgy van értelme, ha minden energiáját beleteszi az ember és neki mostanra már egyre kevesebb van. Azért nem vonul el teljesen a közélettől, Iggy Pop egy memoár megírását és több koncertet is vállalt még.Fontos, hogy belássuk az állami nyugdíj rendkívül bizonytalan lábakon áll. A társadalom fokozatos elöregedése miatt, pár évtized múlva egy kereső állampolgárnak kétszer annyi nyugdíjast kell majd eltartania. Ennek tudatában pedig könnyen felismerhetjük, hogy a jelenlegi rendszer hosszú távon fenntarthatatlan lesz. Sokan kényszerülnek majd a nyugdíjkor elérése után is arra, hogy munkát vállaljanak azért, hogy fenn tudják tartani (vagy meg tudják közelíteni) egykori életszínvonalukat. Ez megelőzhető lehet, ha időben elkezdjük az öngondoskodást és kiválasztjuk a számunkra megfelelő nyugdíj-előtakarékossági terméket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.