Julija Jefimova, a riói medencében zajló hidegháború főgonosza

A VOX szedte össze, hogy hétfő éjszaka miért nem csak abban a bő egy percben csatázott egymással az amerikai Lilly King és az orosz Julija Jefimova, amíg az előbbi legyőzte az utóbbit a nők 100 méteres mellúszásnak döntőjében.

Arról van ugyanis szó, hogy a riói olimpiára botrányos körülmények között kijutott orosz csapaton belül is Jefimova az egyik legkínosabb szereplő, aki már többször lebukott doppingvétséggel.

Jefimova 2012-ben a londoni olimpián nyert bronzot 200 mellen, aztán alig egy évvel később egy doppingellenőrzésen megbukott egy szteroiddal. 16 hónapra tiltották el az úszástól, de semmit nem tanult. Visszatért, majd 2016 márciusában a számtalan orosz sportolónál kimutatott, meldonium nevű szerrel bukott le.

Néhány héttel az olimpia előtt egy független vizsgálóbiztottság nyilvánosságra hozta a jelentést, amiben pontosan leírták, hogy mit csináltak az oroszok 2014-ben a hazai pályán, Szocsiban rendezett téli olimpián. Röviden: csaltak, ráadásul államilag megszervezve, titkosszolgálati segítséggel.

Hiába azonban a doppingügyi szakemberek lesújtó ítélete, a NOB úgy döntött, megengedi, hogy orosz sportolók is versenyezzenek Rióban. Kivéve azok, akiknek már volt bizonyított doppingvétsége.

Balra az amerikai Lilly King az arany éremmel, jobbra Julija Jefimova az ezüsttel a 100 méter mellúszás döntője után (Fotó: Odd Andersen / AFP)

Tehát Jefimova nem úszhatott volna, azonban megtámadta a NOB döntését a nemzetközi sportbíróságnál, amely aztán szinte csak órákkal a megnyitó előtt úgy döntött, hogy nem lehet Jefimovát korábbi vétségei miatt eltiltani a 2016-os olimpiától.

Az, hogy Jefimova nem népszerű vetélytársai közt, nem kifejezés, de a riói úszócsarnokban a közönség is kifütyülte.

Viszonylag ritka, hogy sportolók doppingolásért nyilvánosan beszóljanak egymásnak, de az oroszok egészen elképesztő módszerei miatt úgy tűnik, megtört a jég. Az amerikai King már az előfutam után is odamondott Jefimovának, majd miután a döntőben legyőzte az oroszt, arról beszélt, hogy

“győzelmével azt sezeretné üzenni, hogy lehet tisztán is olimpiát nyerni”.

Jefimova szerint a múltban ugyan hibázott, de most már le lehetne róla szállni. Szerdán 200 méter mellen ismét versenyezni fog.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;