Kihalnak a hiúzok, elfogynak a medvék a szlovén kerítés miatt

ÁLLAT
2016 augusztus 11., 16:12
comments 82

Súlyos veszteség éri a horvát - szlovén hatérvidék vadállományát a menekültek ellen emelt kerítés miatt.

A pengékkel és szögesdróttal megerősített kerítést a szlovén állam építette, hogy visszatartsák a Horvátország felől érkezőket. A két ország környezetvédelmi szervezetei, vadászai és erdészei azonban arra panaszkodnak, hogy menekültek már alig érkeznek erre, viszont a vadállomány nagy veszélybe került.

Szlovén állatvédők kampányolnak a kerítés ellen. Fotó: Ales Beno / Anadolu Agency
photo_camera Szlovén állatvédők kampányolnak a kerítés ellen. Fotó: Ales Beno / Anadolu Agency

A kerítésen legalább száz szarvas és őz vérzett már el, azonban ennél is nagyobb probléma, hogy a medvék nem tudnak átjárni a határon. A környéken legfeljebb 1500 medve élhet, és ha párkereséskor nem tudják bejárni az erdőt, akkor el fognak fogyni, figyelmeztetnek többek között a ljubljanai egyetem szakértői. Egy igen ritka, a hetvenes években már kihaltnak hitt hiúzfajt is eltűntethet a föld színéről a kerítés. (guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.