Náci aknákat ás elő az Iszlám Állam

Egyiptomban a sivatag homokja mintegy 17 millió taposóaknát rejt. Ezeket a második világháborúban rakták le, amikor az Afikra Korpsnak nevezett német csapatok a britekkel vívtak ádáz küzdelmet a térségben. Az aknák többségét a nácik helyezték el, de a brit és az olasz hadsereg is aknásított a sivatagban.

Német katonák Afrikában. Giuseppe Rava ©Rava/Leemage

Az utóbbi években a térség iszlamista terroristái elkezdtek rájárni ezekre az aknamezőkre. E csoportok mostanában az Iszlám Állam szolgálatába álltak, és Egyiptomban és Líbiában követnek el merényleteket. A 70 éves aknákból kipiszkált robbanószerekből új bombákat építenek.

Az egyiptomi hatóságok először 2004-ben vették észre, hogy egy merényletkor második világháborús aknából származó anyagot használtak, és azóta komoly piaca lett az újrafelhasználásnak.

Sokszor a sivatagban élő helyiek ássák ki az aknákat, és egy részét eladják ócskavasnak, a robbanószert pedig a terroristák veszik meg. A művelet nagyon veszélyes, az elmúlt tíz évben több mint 150 áldozata volt a második világháborús egyiptomi aknáknak.

Az egyiptomi kormány azt ígéri, aknamentesítik a sivatagot, és három év múlva végeznek is a munkával. (newsweek)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.