Gülen csak nemzetközi döntőbíróság előtt hajlandó felelni Erdogan vádjaira

külföld
2016 augusztus 12., 12:37
comments 47
Fethullah Gülen. Foto: / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI /
photo_camera Fethullah Gülen. Foto: / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI /
"Ha csak a tizede megáll az ellenem felhozott vádaknak, önként térek haza Törökországba, és elfogadom a rám kirótt büntetést" - nyilatkozta a francia Le Monde újságírójának Fethullah Gülen hitszónok, akit Recep Tayyip Erdogan kormánya azzal gyanúsít, hogy ő szervezte meg a július 15-i puccsot Ankarában és más török városokban.

Gülen, aki az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában él, tagadja a vádakat és azt is elmondta, nem hajlandó a török igazságszolgáltatás előtt felelni, mert azt rég a végrehajtó hatalom kontrollálja az országban.

Mindeközben a török kormány egyre nagyobb nyomást igyekszik gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy adják ki nekik Gülent. Erdogan szerdán, az ankarai Taksim téren összegyűlt tömeg előtt arról beszélt, hogy Amerikának választania kell Törökország és Fethullah Gülen között.

Erdogan és a több százezer embert felölelő mozgalmat irányító Gülen korábban évekig szövetségesek voltak, de megromlott köztük a viszony. Erről részletesen itt írtunk. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.