A trafikmutyi nyertese kiszállt a Magyar Időkből

„Liszkay Gábor visszavásárolta Sánta Jánostól, a Continental Zrt. tulajdonosától a Magyar Idők Kiadó Zrt. 49 százalékát, így Liszkay ismét teljes jogú tulajdonosa lett a vállaltan kormánypárti napilapnak”

- írja a Népszabadság a Magyar Idők nyomtatott számában megjelent közleményre hivatkozva.

Sánta János, aki a trafikmutyi néven elhíresült dohánykereskedelmi újraszabályozás egyik legnagyobb nyertese lett cégével, a Conintental Tobaccóval, tavaly ősszel szállt be az újonnan alapított Magyar Időkbe tulajdonosként.

Az Orbán–Simicska-háborúnak ugyanis egyik, a kormányra nézve negatív következménye volt, hogy Simicskánál maradtak a kormány politikáját támogató médiák (Magyar Nemzet, Hír tévé), amelyek elég hamar „ellenzékiek” is lettek ennek megfelelően.

Orbán ezután azt kérte a kormányt támogató, és a trafikmutyihoz hasonló bizniszekkel kitömött baráti milliárdosoktól, hogy szálljanak be az új kormányzati sajtótermékek finanszírozásába.

Így lett Sánta laptulajdonos, 70 millió forinttal segítette meg a kormánypropagandát kritikátlanul nyomó újságot. Ám ennek az időszaknak most vége, Sánta kiszállt a cégből.

Hogy mennyiért vásárolták vissza a tulajdonrészt, arról nem szól a fáma.

A Népszabadság azt írja, „2015-ben a kormánylapot kiadó cég 872 milliós árbevétel mellett 343 millió forint veszteséget termelt. «Minden le van írva a közleményben!» – ezzel hárította el a tranzakció részleteit és jövőbeli terveit firtató kérdéseinket Sánta János.” (Népszabadság)