Hekkerek támadták meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség adatbázisát

Tbg
sport
2016 augusztus 13., 09:56
comments 14

Legalábbis ezt állítja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA). Az AP-nek nyilatkozó intézmény szerint az ADAMS nevű, az atléták számára ellenőrzési célből fenntartot adatbázisához próbáltak hozzáférni.

Ezért olyan álemaileket küldtek szerteszét a munkatársaknak és a sportolóknak, amelyben a hozzáférésükre kiváncsiak. Ha valaki behatol a rendszerbe, többek között megtréfálhatja a WADA-ellenőröket azzal, hogy hamis adatokat ad meg egy-egy sportoló hollétéről.

A sportolók ellenőrzését ugyanis a WADA bármikor végezheti, ezért folyamatosan informálniuk kell a szervezetet hollétükről. Arról, hogy a támadás végül okozott-e károkat, és mikor történt, nem számoltak be.

Tomasz Zielinski ( AFP PHOTO / YURI CORTEZ)
photo_camera Tomasz Zielinski ( AFP PHOTO / YURI CORTEZ)

Támadás érte a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS/TAS) honlapját is a hír szerint. A CAS szerint lengyel hekkerek, akik tettükről videóüzenetben számoltak be a CAS-nak, egy időre kiírták a CAS oldalára, hogy:

„Bocsánat! Egy időre elfelejtettük, hogy a sportnak semmi köze a politikához!”

A lengyel vonal azért érdekes, mert a kínai úszónő, illetve a bolgár akadályfutó mellett két lengyel súlyemelőt, Adrian és Tomasz Zielinskit is hazaküldtek Rióból. Utóbbinak pozitív lett a tesztje, Nandrolone-t találtak a vérében, Adrian, aki Londonban aranyérmes lett, pedig kihagyott egy tesztet. (Chron/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.