90. születésnapján újra felbukkant a nyilvánosság előtt Fidel Castro

Április óta első alkalommal jelent meg a nyilvánosság előtt a 90. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségeken Fidel Castro volt kubai elnök.

Az 1956-os kubai kommunista forradalom vezetője, a szigetország későbbi elnöke helyi idő szerint szombaton öccsével, Raúl Castro jelenlegi elnökkel és Nicolas Maduro venezuelai államfővel együtt a havannai Karl Marx Színházban egy gyermek színjátszó társulat gálaműsorán vett részt. A kubai állami televízióban bemutatott felvételeken látni lehetett, ahogy a mintegy ötezer meghívott vendég Castro nevét skandálta.

AFP PHOTO / Prensa Miraflores / Marcelo Garcia / XGTY

Castro 2008-ban adta át az ország vezetését öccsének, a most 84 éves Raúlnak. Azóta csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, ezért időről időre találgatások kapnak lábra egészségi állapotáról, illetve hogy él-e még egyáltalán.

Születésnapja alkalmából írt egy vezércikket is egy napilapba, ebben pedig Barack Obama amerikai elnököt támadta. Egész pontosan azt hozta fel, hogy Obama nem kért bocsánatot a japánoktól, amikor Hiroshimába látogatott májusban.

Amióta öccse vette át az ország irányítását, sokat javultak a diplomáciai kapcsolatok Kuba és az Egyesült Államok között, de amikor márciusban Obama Havannában járt, Castro újságcikkben üzent, hogy nincs szükségük birodalmakra, hogy azok adjanak számukra bármit is.

A szigetországban már a hónap eleje óta számos rendezvénnyel emlékeztek meg a kubai kommunista állam megalapítójának születésnapjáról. A rendezvények között volt fotókiállítás, de készült kilencven méter hosszú szivar is a volt kubai vezető tiszteletére. (BBC, MTI)