Hekkerek lopták el majd 200 amerikai demokrata képviselő személyes adatait

A magát Guccifer 2.0-nak nevező hekker vagy hekkercsoport betört az amerikai Demokrata Párt Kongresszusi Kampánybizottságának rendszerébe, és elloptak onnan egy csomó adatot. Az ügyre pénteken derült fény, amikor a Guccifer 2.0 egy saját honlapra posztolta majd 200 jelenlegi és korábbi demokrata párti képviselő telefonszámát és ímélcímét.

A képviselők mellett több, magas rangú beosztottjuk adatai is megjelentek a honlapon.

Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője azt mondta, hogy ő éppen Floridából repült Kaliforniába, amikor megjelent a hír, és már leszálláskor is egy rakás zaklató ímél, hangüzenet és sms fogadta.

Pelosi válságülésre hívta össze a demokrata frakció tagjait, és mindenkinek javasolta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, változtassanak ímélcímet és telefonszámot, és írják át minden fontos netes jelszavukat.

A szivárgásban olyan demokraták is érintettek, akik az amerikai Képviselőház titkosszolgálati, külügyi és katonai bizottságaiban tagok. Az ő telefonszámaik és ímélcímeik különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis, ha idegen titkosszolgálatok kezébe kerülnek, azok megpróbálhatják feltörni a postafiókokat és visszamenőlegesen is lekövetni a telefonszámokhoz tartozó adatokat.

Az adatok azonban nem voltak túl sokáig a neten, a Guccifer 2.0 ugyanis érthetetlen módon egy sima WordPress-oldalra töltötte fel az információkat, a WordPress az amerikai hatóságok kérésére azonnal gondoskodott a tartalom eltávolításáról.

Hogy mekkora kár keletkezett, és milyen érzékeny adatok szivároghattak még ki, azt még vizsgálják. (Wall Street Journal)