Hekkerek lopták el majd 200 amerikai demokrata képviselő személyes adatait

külföld
2016 augusztus 14., 11:24
comments 64

A magát Guccifer 2.0-nak nevező hekker vagy hekkercsoport betört az amerikai Demokrata Párt Kongresszusi Kampánybizottságának rendszerébe, és elloptak onnan egy csomó adatot. Az ügyre pénteken derült fény, amikor a Guccifer 2.0 egy saját honlapra posztolta majd 200 jelenlegi és korábbi demokrata párti képviselő telefonszámát és ímélcímét.

A képviselők mellett több, magas rangú beosztottjuk adatai is megjelentek a honlapon.

Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője azt mondta, hogy ő éppen Floridából repült Kaliforniába, amikor megjelent a hír, és már leszálláskor is egy rakás zaklató ímél, hangüzenet és sms fogadta.

Pelosi válságülésre hívta össze a demokrata frakció tagjait, és mindenkinek javasolta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, változtassanak ímélcímet és telefonszámot, és írják át minden fontos netes jelszavukat.

A szivárgásban olyan demokraták is érintettek, akik az amerikai Képviselőház titkosszolgálati, külügyi és katonai bizottságaiban tagok. Az ő telefonszámaik és ímélcímeik különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis, ha idegen titkosszolgálatok kezébe kerülnek, azok megpróbálhatják feltörni a postafiókokat és visszamenőlegesen is lekövetni a telefonszámokhoz tartozó adatokat.

Az adatok azonban nem voltak túl sokáig a neten, a Guccifer 2.0 ugyanis érthetetlen módon egy sima WordPress-oldalra töltötte fel az információkat, a WordPress az amerikai hatóságok kérésére azonnal gondoskodott a tartalom eltávolításáról.

Hogy mekkora kár keletkezett, és milyen érzékeny adatok szivároghattak még ki, azt még vizsgálják. (Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.