Nem lenne jó vége, ha Phelps az összes aranyérmét a nyakába venné

2016 augusztus 14., vasárnap 6:50
41

Olimpiák közben és utána egy darabig az egyik leggyakrabban felbukkanó fényképtípus, amikor a friss bajnokok érmeikkel fényképezkednek. Ez érthető is, de mégsem mindenkinek ajánlott: az amerikaiak csodaúszója, a vasárnap hajnalban 23. olimpiai aranyát is begyűjtő Michael Phelps például komoly gondba kerülhetne, ha egyszerre akarná hordani az összes aranyérmét.

A Washington Post számolta össze, hogy az aranyéremrekorder 23 aranyérme összesen 6,64 kilogrammot nyom együtt. (Érdekesség, hogy olimpiákként más-más súlyú az aranyérem. Phelps összesen négy olimpián nyert és az athéni arany például csak negyed annyit nyom, mint a riói.)

(WILLIAM VOLCOV/BRAZIL PHOTO PRESS) Fotó: William Volcov

Ez a súly egy közepes bowlinggolyónak felel meg, és kifejezetten egészségtelen dolog ezt a nyakba akasztani. A Washington Post azért utánament a kérdésnek és megkérdeztek egy ortopéd sebészt is, aki megerősítette ezt: a nyakunk nem arra van, hogy ekkora terhet cipeljünk vele.

Ha Phelps mégis erre vállalkozna, az első pár óra még el is telhetne rendben Phelps esetében, hiszen bőven az átlag feletti izomzattal bír, pont a pillangó olyan szám, ami kifejezetten alkalmassá tesz ilyen nyakat igénybe vevő mutatványokhoz. De csak rövid időre, mert utána hamar beállna az izomfáradtság, középtávon pedig gerinc- és nyakfájdalmak lépnének fel.

Szóval levonva az adódó tanulságot: hiába úszunk nagyon jól, még akkor sem nem nagy ötlet közel hét kilónyi fémet akasztani a nyakunkba. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt