Nem lenne jó vége, ha Phelps az összes aranyérmét a nyakába venné

sport
2016 augusztus 14., 06:50
comments 38

Olimpiák közben és utána egy darabig az egyik leggyakrabban felbukkanó fényképtípus, amikor a friss bajnokok érmeikkel fényképezkednek. Ez érthető is, de mégsem mindenkinek ajánlott: az amerikaiak csodaúszója, a vasárnap hajnalban 23. olimpiai aranyát is begyűjtő Michael Phelps például komoly gondba kerülhetne, ha egyszerre akarná hordani az összes aranyérmét.

A Washington Post számolta össze, hogy az aranyéremrekorder 23 aranyérme összesen 6,64 kilogrammot nyom együtt. (Érdekesség, hogy olimpiákként más-más súlyú az aranyérem. Phelps összesen négy olimpián nyert és az athéni arany például csak negyed annyit nyom, mint a riói.)

(WILLIAM VOLCOV/BRAZIL PHOTO PRESS)
photo_camera (WILLIAM VOLCOV/BRAZIL PHOTO PRESS)

Ez a súly egy közepes bowlinggolyónak felel meg, és kifejezetten egészségtelen dolog ezt a nyakba akasztani. A Washington Post azért utánament a kérdésnek és megkérdeztek egy ortopéd sebészt is, aki megerősítette ezt: a nyakunk nem arra van, hogy ekkora terhet cipeljünk vele.

Ha Phelps mégis erre vállalkozna, az első pár óra még el is telhetne rendben Phelps esetében, hiszen bőven az átlag feletti izomzattal bír, pont a pillangó olyan szám, ami kifejezetten alkalmassá tesz ilyen nyakat igénybe vevő mutatványokhoz. De csak rövid időre, mert utána hamar beállna az izomfáradtság, középtávon pedig gerinc- és nyakfájdalmak lépnének fel.

Szóval levonva az adódó tanulságot: hiába úszunk nagyon jól, még akkor sem nem nagy ötlet közel hét kilónyi fémet akasztani a nyakunkba. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.