A füvezés tiltása lehet az egyik akadálya, hogy a gördeszka sikeres olimpiai sportág legyen

A gördeszkázás is bekerült az öt sportág közé, melyek felkerültek újdonságként a 2020-as tokiói olimpia programjára.

Világszerte lelkesen fogadták a deszkások a hírt, hiszen ezek szerint végre láthatják majd kedvenceiket a legnagyobb sporteseményen is. Csakhogy van egy kis gond: egyáltalán nem biztos, hogy a deszkázás legnagyobb sztárjai ott lesznek majd az olimpián.

AFP PHOTO / RAUL ARBOLEDA

A kilencvenes évek legendás deszkása, az ausztrál Tas Pappas szerint ugyanis a marihuána-fogyasztás annyira szerves része a deszkázásnak még a legmagasabb szinten is, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb versenyzők el fognak indulni.

Az világos ugyanis, hogy aki sportolóként az olimpia előtt vagy közben füvezik, az simán lebukik a doppingellenes vérvételeknél és kizárják a versenyekről. De Pappas szerint a világ legjobb deszkásai között többen vannak, akiknek teljesítményére is kihatna, ha nem szívhatnának többet. Ráadásul a deszkázás világát kísérő ellenkulturális hangulatnak is fontos eleme a fű, erről se könnyen mondanának le a trú versenyzők.

Az ausztrál sportszövetség amúgy már próbálkozott az elmúlt években a nemzetközi doppingfelügyeletnél, hogy a kannabinoidokat levegyék a listáról, melyekért eltiltás jár, de nem jártak igazi sikerrel. Közben viszont a világ is változik, egyre több országban enyhültek látványosan a füvezéssel kapcsolatos szabályozások, de ez még a profi sport világába természetesen nem szivárgott át. (Mashable)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.