A klímaváltozás áldozatául eső hazájáért táncolt a kiribati súlyemelő

sport
2016 augusztus 16., 18:12
comments 34

Az értékelhető gyakorlatot bemutató súlyemelők között a kiribati David Katoatau tökutolsóként, a B csoport hatodik helyén végzett a 105 kilós súlyemelők versenyében, mégis olimpiai bajnokhoz méltó ovációval búcsúzott tőle a közönség.

link Forrás

Katoatau, aki tavaly elvesztette az othonát egy ciklonban, táncolva jött le a dobogóról. A tánccal a klímaváltozásra, a felmelegedő tengerek szintjének emelkedésére akarta felhívni a figyelmet, mert ez már hazája létét fenyegeti.

Az óceán már nemcsak a partokat erodálja, de a kiribati kormány tájékoztatója alapján már magát az országot. Vannak tudományos becslések, amelyek szerint a további felmelegedésnek katasztrofális hatása lesz a Csendes-óceán közepén, Hawaiitól délre, Új-Zéland felé negyedúton lévő szigetcsoport 21 lakott szigetére, így a nagyobb városokra, Londonra, Párizsra és Tabwekára is.

"A legtöbb embernek fogalma sincs róla, hogy hol van Kiribati. Szeretném, ha az emberek többet tudnának rólunk, erre használom a súlyemelést és a táncomat" - nyilatkozta a Reutersnek Katoatau. "Tavaly nyílt levelet írtam a világnak, hogy elmeséljem, mennyi otthont visz el az emelkedő tenger. Nem tudom, hány évünk van még, mielőtt elsüllyed az egész" - mondta.

Kiribatinak nincs pénze a probléma megoldására. Hogy volna, ha még sportlétesítményekre sincs. "Amikor sportolni kezdtem, még egy edzőterem sem volt az országban. Most sincs" - mesélte Katoatau, aki gyerekkorában a strandokon edzett, de csak hajnalban, mert a napsütés hamar felforrósította a rudat, 16 éves kora óta pedig Új-Kaledóniában, az Óceániai Súlyemelő-intézetben. (Via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.