Lekerül a félhold, és keresztszerű csúcsdíszt kap a városligeti pavilonsor az Állatkerti sétányon?

Tbg
2016 augusztus 16., kedd 11:19

A Liget-projekt keretében több, a Városligetben található épület régi, eredeti alakjában újul meg, mint arról tavasszal hírt adtak. A historizálás az Orbán-kormány sajátja, így újul meg a Vár is, illetve a Közlekedési Múzeum is, a lényege: minden pont ugyanúgy nézzen ki, mint annak idején, 116 éve. (A stílus fővárosa jelenleg Szkopje.)

Az Állatkerti sétányon pedig a pavilonsor is visszaépül a régi formájában, egy fontos különbséggel: a csúcsdíszekről lekerül az eredeti félhold, legalábbis a látványvideón ezt szúrták ki éles szemű olvasók.

Pedig az eredeti így nézett ki:

Annak idején ugyanis az egész Állatkert az akkoriban divatos orientalista stílusban épült, így került félhold a pavilonok tetejére, sőt így lett mecsetre hajazó épület az elefántházból is, amely egy kupolás épületből és egy minaretre emlékeztető toronyból állt. Az épületen emiatt a két háború között a török nagykövetség kérésére átépítették.

Update: Árgus szemünk nem volt elég árgus, lesz-lesz-lesz: Lesz félhol a pavilonok tetején, a Városliget Zrt sajtóosztálya elküldött egy olyan látványtervet, ahol látszik is: