Kenyai büszkeség és szégyen Atlétikában

MTI/EPA/Srdjan Suki

Ahogy 1984 óta mindig, ismét kenyai futó nyerte a 3000 méteres akadályfutást az olimpián. Sőt, tulajdonképpen az volt a meglepetés, hogy a dobogóra csak két kenyai induló állhatott fel, hiszen a világversenyeken rendszeresen megszokott, hogy az afrikai ország futói vigyék haza az összes érmet ezen a távon.

A legutóbbi három olimpiát két kenyai nyerte: Ezekiel Kemboi 2004-ben és 2012-ben, Brimin Kipruto pedig 2008-ban vitte haza az aranyat. Most mindketten ott voltak a mezőnyben, mégis a harmadik kenyai induló, az alig 21 éves Consenslus Kipruto lett a végső győztes. Kipruto ráadásul úgy futott 8:03:28-as olimpiai csúcsot, hogy már a célegyenes előtti kanyarban elkezdett integetni és csókokat dobálni a közönséget. A második az amerikai Evan Jager, a harmadik Kemboi lett, míg Brimin Kipruto csak hetedik.

A két éremnek örülhettek a kenyaiak, annak viszont nagyon nem, hogy a riói idő szerint szintén szerda délelőtt rendezett 5000 méteres férfi síkfutás előfutamaiból egyetlen versenyzőjük sem jutott a döntőbe. Ez nagyjából akkora meglepetés, mintha nem jutott volna ki egyetlen magyar úszó sem az olimpiára.