Washington nem ad helyet az Orbán-kormánynak, hogy velük tisztelegjenek 1956 emléke előtt

2016 augusztus 17., szerda 5:16
391

Hiába kérte, lobbizott és dolgozott érte a helyi magyar nagykövetség, a washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központ nem tart tudományos konferenciát az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójának és emlékévének alkalmából az Egyesült Államokban.

Orbán és Obama a Fehér Házban 2016. márciusában. A magyar miniszterelnök a nukleáris biztonságról szóló konferencián kezelt az amerikai elnökkel. Chuck Kennedy / Anadolu Agency Fotó: CHUCK KENNEDY

A szövetségi kormányzat által felügyelt intézet még a nyár elején kapta a felkérést, és a magyar fél annyira biztos volt a pozitív válaszban, hogy már a program és a lehetséges fellépők listája is tettek konkrét ajánlásokat.

A Népszabadság szerint a magyar követség a rendezvényre delegált volna egy meg nem nevezett "magas rangú személyt" is, és az amerikai diplomácia attól tartott, olyasvalaki érkezhet, "akinek tudományos munkássága méltatlan a Wilson Központ színvonalához". Előfordulhat, hogy egy másik, nem a szövetségi kormány által felügyelt helyszínen megtartják az eseményt, de ez még bizonytalan.

Annyira rossz a magyar-amerikai diplomáciai viszony, folytatja a cikk, hogy az egyébként politikailag kiegyensúlyozottnak mondott Wilson Központ nem szeretne színpadot adni sem az Orbán-kormány valamely prominensének, de még egy kormánybarát történésznek sem.

A Fidesz évről évre ügyel arra, hogy október 23-án egy befolyásos politikusa ellátogasson az Egyesült Államokba, a cikk szerint pedig Szijjártó Péter külügyminiszter az elmúlt időszakban több kísérletet is tett arra, hogy találkozzon John Kerry amerikai külügyminiszterrel, de mindannyiszor visszautasítást kapott.

A magyar külügyminiszter egyébként nem is olyan rég, az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy Orbán még nem döntött arról a felvetésről, hogy az évforduló környékén Amerikába látogasson. (Népszabadság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt