Zendülés után eltérítettek a matrózok egy malajziai tartályhajót

Kilencszázezer liter gázolajjal a fedélzetén eltérítettek kedden egy malajziai tartályhajót - közölték a helyi tengerészeti hatóságok.

A maláj és az indonéz tájékoztatás szerint a hajót nem kalózok kerítették hatalmukba, nem rablótámadás vagy lopás, hanem zendülés történt a fedélzeten. A Vier Harmoni nevű hajót, rakterében több mint százmillió forint értékű dízelolajjal, saját legénysége térítette le a tervezett útvonalról és irányította indonéz vizekre.

A Malajziai Tengeri Rendészeti Ügynökség (MMEA) tájékoztatása szerint a tartályhajó eltérítése szoros összefüggésben áll a tulajdonos, a bérlő és a legénység közötti belső vitákkal. Az MMEA-nak sikerült felvennie a kapcsolatot a hajóval, a kapitány pedig arról tájékoztatta a hatóságot, hogy a Vier Harmoni az indonéziai Batamba tart, és a legénység minden tagja jól van.

A Vier Harmonit Batamban jegyezték be, és jelenleg egy maláj vállalat bérli. A legénység minden tagja indonéziai.

A térségben gyakoriak a kalóztámadások, ezért Malajzia, Indonézia és a Fülöp-szigetek júniusban megállapodott, hogy több hadihajó, helikopter harci repülő fog járőrözni a régióban, közös tengeri területeiken pedig fegyveres kíséretet biztosítanak a kereskedelmi hajóknak. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.