Jövő héten végleg bezár a Gawker

internetek
2016 augusztus 18., 17:51
comments 81

Szűkszavú közleményben jelentették be, hogy tizennégy évnyi működés után a következő héten jön az amerikai internetes lappiac egyik legismertebb termékének vége: bezár a gawker.com.

A Gawkert is tartalmazó médiaporfóliót a hét elején vásárolta meg az Univision 135 millió dollárért, és a blogbirodalom több oldala a jövőben is működni fog, de a Gawkernek vége. A hírek szerint megmaradhat viszont a Gizmodo,a Lifehacker, a Jezebel és a Deadspin is. (Korábban a Gawker Media adta ki Magyarországon a Cinket is.)

A bezáráshoz vezető utat alighanem a közeljövőben meg fogják majd filmesíteni, annyira sok erős csavar van benne, de a lényeg, hogy a Szilícium-völgy egyik legismertebb befektetőmilliárdosa, a Facebook egyik első finanszírozója, Peter Thiel még 2006-ban esküdött meg, hogy ha törik, ha szakad, de csődbe fogja vinni a Gawkert és vezetőjét, Nick Dentont.

A botrányokat rendre inkább kereső, mintsem elkerülő Gawker ugyanis egy posztban hozta a világ tudomására, hogy Thiel meleg. A milliárdos évekig várt a bosszú beteljesítésére, majd miután a Gawker egy titokban készített szexvideót közölt az egykori pankrátorról, Hulk Hoganről, titokban finanszírozni kezdte Hogan keresetét. Sikerrel, a bíróság tetemes kártérítést ítélt meg Hogannek, Denton és a Gawker csődbe mentek és el kellett adni a céget.

Denton csütörtökön közölte a szerkesztőséggel, hogy vége. Elvileg az eddigi Gawker-alkalmazottak a hat megmaradó bloghoz vagy az Univision más lapjaihoz kerülhetnek majd át. Azt nem tudni, hogy a domain alatt mi fog majd futni a jövőben, ahogy az sem világos, mi lesz az archív anyagokkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.