Óbudára költözött a szegedi dóm az 56-os imázsfilmben

Tbg
POLITIKA
2016 augusztus 19., 16:40
comments 153

Még a végén kiderül, hogy nem is volt '56-os forradalom. Még le sem csengett az 56-os himnusz ügye, amely szerint a magyar származású amerikai zeneszerző, Desmond Child egyszer már megírta ugyanezt a dalt, az emlékévre készült imázsfilm is sántít.

Az már csütörtökön feltűnt, hogy váratlanul lecserélték a YouTube-on az imázsfilmet, egy új verzió került fel, a régi eltűnt. Meg is néztük, mi a különbség, de nem találtunk semmit, méretre majdnem, hosszra ugyanarról a videóról volt szó.

Olvasónk aztán pénteken észrevette a turpisságot, bár ő már az újabb verziót látta: konkrétan a budapesti III. kerület, azaz Óbuda régi főterének hátterében hirtelen feltűnt a szegedi dóm (a Magyarok Nagyasszonya-székesegyház) két tornya.

Kiollóztuk a két rövid jelenetet, íme (fent az újabb, lent az első publikus verzió):

Az ugyanis egyértelmű, hogy az imázsfilm az óbudai Fő téren készült, a XVIII. századi épületek (nagy ritkaság Budapesten!) és az útjelző tábla eléggé árulkodóak:

photo_camera Az óbudai Fő tér

Az új verzióban viszont a háttérben megjelenik a szegedi dóm, amely bár valóban magas, és hatalmas, de az egészen biztos, hogy Óbudáról nem látszik. Az is biztos, hogy nem Szegeden vették fel a jelenetet, a szegedi dóm környéke teljesen máshogy néz ki:

photo_camera A szegedi dóm

Fogalmunk sincs, mi volt a cél a béna trükközéssel.

Talán az, hogy az egész országot megmozgatni szánt '56 hősei előtt tisztelgő imázsfilmben ne csak budapesti helyszínek szerepeljenek (leszámítva a szőlőst, csak azok vannak), hanem egy vidéki város, Szeged is feltűnjön.

(A filmet a 13 milliárd forintos keretből elkészíttető Terror Házánál rákérdeztünk, válaszukat várjuk.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.