Megvan a nyolcadik arany, nyert a női kajaknégyes

sport
2016 augusztus 20., 12:49
comments 174
MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

A vártnál valamivel szorosabb versenyben, de végül a papírformának megfelelően olimpiai bajnok lett az 500 méteres távon a magyar női kajaknégyes. A Kozák Danuta-Szabó Gabriella-Csipes Tamara-Fazekas-Zur Krisztina összetételű magyar hajóra féltáv után ráijesztettek a szokás szerint nagyon erős németek, de az utolsó 150 méteren ők már nem tudtak feljebb kapcsolni, a magyarok viszont igen. A bronzérem a belorusz négyesé lett.

Ez volt Kozák Danuta harmadik riói aranya, amivel behozta Hosszú Katinkát. Kozák a kajak egyes mellett a párost is megnyerte Szabó Gabriellával párban, aki most a második riói, összesen a harmadik olimpiai aranyát szerzte meg. Fazekas-Zur Krisztinának is volt már egy aranya Londonból, az ott győztes négyesből visszavonuló Kovács Katalin helyére beülő Csipes Tamarának viszont ez volt az első olimpiai győzelme.

Kozáknak viszont ez volt az ötödik olimpiai aranya, amivel messze ő történelem legeredményesebb magyar kajakosa. Egyúttal behozta Egerszegi Krisztinát is, bár az úszónőnek egy bronzzal több érme van a Kozáknál.

Egyetlen egy női kajakos van, aki Kozáknál több olimpiai aranyat tudott összelapátolni: az a Birgit Fischer, aki előbb kelet-németként, majd németként 1980 és 2004, 18 és 42 éves kora közt összesen 8 aranyat, és 4 ezüstöt szerzett. De egy olimpián a három arany még Fischernek sem jött össze. Kozák még mindig csak 29 éves, ha akarja, még több olimpián is ott lehet.

Érdekes adat, hogy az eddigi nyolc magyar aranyéremből hetet nők szereztek, és az összesen 15 érmünkből is csak öt köszönhető a férfiaknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.