Megvan a nyolcadik arany, nyert a női kajaknégyes

2016 augusztus 20., szombat 12:49
184
MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás

A vártnál valamivel szorosabb versenyben, de végül a papírformának megfelelően olimpiai bajnok lett az 500 méteres távon a magyar női kajaknégyes. A Kozák Danuta-Szabó Gabriella-Csipes Tamara-Fazekas-Zur Krisztina összetételű magyar hajóra féltáv után ráijesztettek a szokás szerint nagyon erős németek, de az utolsó 150 méteren ők már nem tudtak feljebb kapcsolni, a magyarok viszont igen. A bronzérem a belorusz négyesé lett.

Ez volt Kozák Danuta harmadik riói aranya, amivel behozta Hosszú Katinkát. Kozák a kajak egyes mellett a párost is megnyerte Szabó Gabriellával párban, aki most a második riói, összesen a harmadik olimpiai aranyát szerzte meg. Fazekas-Zur Krisztinának is volt már egy aranya Londonból, az ott győztes négyesből visszavonuló Kovács Katalin helyére beülő Csipes Tamarának viszont ez volt az első olimpiai győzelme.

Kozáknak viszont ez volt az ötödik olimpiai aranya, amivel messze ő történelem legeredményesebb magyar kajakosa. Egyúttal behozta Egerszegi Krisztinát is, bár az úszónőnek egy bronzzal több érme van a Kozáknál.

Egyetlen egy női kajakos van, aki Kozáknál több olimpiai aranyat tudott összelapátolni: az a Birgit Fischer, aki előbb kelet-németként, majd németként 1980 és 2004, 18 és 42 éves kora közt összesen 8 aranyat, és 4 ezüstöt szerzett. De egy olimpián a három arany még Fischernek sem jött össze. Kozák még mindig csak 29 éves, ha akarja, még több olimpián is ott lehet.

Érdekes adat, hogy az eddigi nyolc magyar aranyéremből hetet nők szereztek, és az összesen 15 érmünkből is csak öt köszönhető a férfiaknak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt