Orbán Viktor megnézte Riót, és még jobban megjött a kedve a budapesti olimpiához

POLITIKA
2016 augusztus 20., 05:58
comments 578

A miniszterelnök a Rióban, az államalapítás alkalmából a Magyar Házban rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy egy olimpiai rendezéssel a magyarok megmutathatnák a világnak tehetségüket, elszántságukat és bátorságukat. Orbán szerint Budapest a megfelelő város a megfelelő időben és a megfelelő helyen ahhoz, hogy 2024-ben házigazdája legyen a nyári olimpiának.Martonyi János orra, Orbán Viktor, Julio Cesar Maglione, a FINA elnökének halántéka és Gyárfás Tamás jobb szeme Rióban, a női vízilabda bronzmeccsén - Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Bármekkora nagy gáz van, még mindig ott vannak nekünk a sportpályák és a stadionok

Elmondása szerint kicsit furcsán érezte magát attól, hogy Rio de Janeiróban, „egy talpalatnyi Magyarországon ünnepelheti majd Szent István ünnepét”. Ugyanakkor különösen nagyszerűnek tartja, hogy az olimpia idejére esik ez az ünnep, mert

„a XX. században számtalanszor, a nehéz időkben, mikor a magyarok az identitásukat keresték, a túlélésért küzdöttek, az emberek egyetlen örömünket a sportsikerekben, az olimpiai sikerekben találták meg, csak a sportpályán mutathatták meg eltökéltségüket, és láthatták az ország zászlaját magasan lobogni”.

Budapestből olimpiai parkot csinálna

Orbán szerint Budapest azért a megfelelő város egy olimpia megrendezésére, mert az ezzel járó járó fejlesztések - mint például az új utak, vasútvonalak, vagy zöld területek, kulturális és sportlétesítmények építése - által igazi XXI. századi körülmények fogadnák a szurkolókat. Két zónában 27 versenyhelyszín várná a szurkolókat, amelyek a belvárostól maximum hat kilométerre helyezkednek el.

Szerinte a magyar lakosság kilencven százalékának nagyjából 90 perc alatt elérhető lesz minden versenyhelyszín. A tervek szerint az egész főváros egy nagy olimpia parkként funkcionálna, így pedig az egész olimpia egy hatalmas sportfesztivál lenne.

Jelképesnek nevezte, hogy Rióban ünnepelhet, ahol az olimpiai mozgalom is lefektette új irányvonalát, és a magyarok, akik az egyik kezdeményezői voltak ennek az új irányelvnek. Szerinte most megmutathatják tehetségüket, bátorságukat és az elszántságukat, a magyar nemzet szépségét az egész világnak.Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Schmitt Pál és Orbán Viktior társaságában kezet fog Gyurta Dániellel a riói Magyar Házban - Fotó: MTI/Illyés TiborOrbán Viktor úgy látja, hogy budapesti rendezés az ötkarikás mozgalomnak is egy új alapot adna, hiszen ez lehetne az első igazi közép-európai olimpia, ráadásul, ha egy közepes méretű város közepes költségvetéssel rendezhetne, akkor a hasonló méretű városok is reménykedhetnének a jövőben.

Végül a miniszterelnök bedobta azt a szempontot is, hogy Budapest jó időben is kapná a lehetőséget, hiszen alig három évtizede lesz annak, hogy az ország megszabadult az önkényuralomtól.

A 2024-es olimpia rendezési jogáért Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma pályázik még. Ennek nyerteséről a NOB jövő szeptemberben dönt majd.

Az riói Magyar Házban rendezett ünnepségen részt vett Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is, aki szerint Magyarország ugyan népességét tekintve kicsi, de a sportban, illetve annak menedzselésében óriás. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke egy olimpiai fáklyát ajándékoz Orbán Viktornak az államalapítás ünnepe alkalmából - Fotó: MTI/Illyés TiborA NOB elnöke külön gratulált Gyurta Dánielnek, akit beválasztottak a szervezet sportoló bizottságába, valamint gratulált a 2024-es magyar pályázat prezentációjához is. Úgy látja, a magyarok megértették, hogy miről is szól a gazdaságos rendezést előtérbe helyező Agenda 2020 program. Ezután megajándékozta Orbán Viktort egy fáklyával. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.