Ugye te sem gondoltad komolyan, hogy az aranyérem aranyból van?

sport
2016 augusztus 20., 12:45
comments 89

Az a helyzet, hogy az arany és az ezüst árának esése miatt a Rióban megszerzett érmek már jóval kevesebbet érnek, mint annak idején a londoniak.

A MarketWatch számításai alapján a Napi arról ír, hogy a négy évvel ezelőttihez képest az arany ára 17, az ezüstté 28 százalékkal csökkent, mai árfolyamon számolva egy riói arany 601 dollárt (~168 ezer forint) ér, míg egy londoni még 677 dollárt ért átadása idején. Ezen még az sem segít, hogy a riói érmek 88 grammal nehezebbek lettek a londoniaknál.

Ráadásul az aranyban sincs sok arany: A riói aranyérem valójában 494 gramm ezüstöt, 6 gramm aranyat és jelentéktelen mennyiségű rezet tartalmaz. Az ezüst 92,5, az arany 99,9 százalékos tisztaságú. A londoni aranyéremben 381 gramm ezüst és 5,5 gramm arany volt.

Réz

photo_camera A kubai Joahnys Argilagos rézérmével - Fotó: AFP/Yuri Cortez
A bronzérem legnagyobb része réz (95 százalék), de egy kevés cink is található benne (5 százalék), előállítási értéke nagyjából 650 forint.

Ezüst

photo_camera Az ezüst az legalább ezüst - gondolják a német kajakosok, Franziska Weber és Tina Dietze - Fotó: AFP/Soeren Stache/dpa
Egyedül az ezüst az, aminek látszik, ennek 100 százaléka ezüst. Előállítási értéke 86 500 forint.

Ezüst 2

photo_camera Indonéz tollaslabdázók rágnak egy arannyal bevon ezüstérmet - Fotó: AFP/Goh Chai Hin
Az aranyérem 98,8 százaléka ezüst, ezeknek csak 1,2 százaléka, a bevonata áll 24 karátos aranyból. Előállítási értéke 155 000 forint.

A legutóbb a stockholmi olimpián osztottak színarany aranyérmeket. Ha ma is így tennének, akkor egy olimpiai arany 5.8 millió forintba kerülne a szervezőknek. (Napi.hu/Nemzeti Sport)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.