Bayer kitüntetése miatt Tóth Bálint matematikus is visszaküldi lovagkeresztjét Áder Jánosnak

2016 augusztus 21., vasárnap 9:51
596

Tóth Bálint matematikus professzor levélben kéri a köztársasági elnököt, hogy nevét haladéktalanul töröljék a kitüntetettek listájáról.

„Elnök Úr!

2009. augusztus 20-án „több évtizedes, nemzetközileg is számon tartott tudományos, kutatói munkásság[om], oktatói és vezetői tevékenység[em] elismeréseként” a Magyar Köztársasági Érdemrend

Lovagkeresztjével tüntetett ki Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. Ugyanezt a kitüntetést Ön a minap olyan személynek adományozta, aki a magyar társadalom széles körű konszenzusa – és a magam véleménye – szerint érdemtelen bármilyen elismerésre. Számomra vállalhatatlan, hogy e személlyel összefüggésbe hozható legyek, ezért kitüntetésemet visszaküldöm. Kérem, intézkedjék, hogy nevemet haladéktalanul töröljék a kitüntetettek listájáról.

Tóth Bálint

az MTA doktora a BME és a University of Bristol (UK) professzora az Academia Europaea tagja (MAE)”

Az egyetemi tanár a Köztársasági Elnöki Hivatalnak jelezte, hogy a kitüntetést augusztus 22. hétfő reggel postázza.

Bayer Zsoltot csütörtökön lovagkereszttel tüntette ki Lázár János. Tiltakozásul Kaltenbach Jenő, a kisebbségi jogok korábbi országgyűlési biztosa és Kenyeres István vegyészmérnök már visszaküldték állami kitüntetésüket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt