Dánia legyőzte a legyőzhetetlennek hitt francia kéziseket és története során először olimpiai bajnok

Dán öröm a győzelem után. Foto: AFP / Roberto SCHMIDT

Dánia története során először olimpiai bajnok kézilabdában, miután a döntőben óriási küzdelemben legyőzte a francia válogatottat, és ezzel felülhetett a trónra.

A francia válogatott sporttörténelmet írhatott volna, ha győz, mivel a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpia után ez lehetett volna a válogatott sorozatban harmadik aranyérme a sportágban.

A franciáknál a Karabatić-testvérektől kezdve Daniel Narcisse-on át Luc Abalóig világsztárok sora játszott, míg a dánok elsősorban az épp Franciaországban, a Paris St. Germainnél légióskodó Mikkel Hansenben bízhattak. A piros-fehéreknek már a döntő is nagy sikernek számított, hiszen eddig még érmük sem volt férfi kézilabdában olimpiai játékokon, ráadásul a franciák a csoportmeccsek alatt már egyszer lenyomták őket 33-30-ra.

De nem ezúttal. A dánok 16-14-re vezettek a szünetben, után a második félidőben elhúztak, és a franciák a végére ugyan visszajöttek, az északiak végül 29-26-ra győztek, és ezzel megszerezték első olimpiai aranyukat kézilabdában.

A harmadik helyért játszott meccsen Németország 31-25-re legyőzte Lengyelországot és ezzel bronzérmet szerzett.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.