Feyisa Lilesa, a legbátrabb sportoló az olimpián

„Népemért, az oromókért tiltakoztam. Az etióp kormány megöli a rokonaimat, a barátaimat, a népcsoportot, amihez tartozom. Minden családtagom börtönben van. Ha beszélek velük, bajuk eshet. Megölnek, vagy börtönbe zárnak. Azért tettem keresztbe a karom, hogy kifejezzem támogatásomat az oromóknak”

- nyilatkozta vasárnapi versenyét követően Feyisa Lelisa etiópiai maratonista, aki ezüstérmet szerzett országának a riói olimpián, miután a kenyai Eliud Kipchoge mögött második helyen futott be a célba. Könnyen lehet, hogy az Etiópiának nyert ezüstérem után Lilesának egy másik országban kell letelepednie.

Foto: AFP / OLIVIER MORIN

A sportoló nem csak a befutónál, de az eredményhirdetéskor, a dobogóra állva, és a sajtótájékoztató idején is keresztet formált karjaiból, hogy ezzel tiltakozzon az etiópiai népirtás és kegyetlenkedés ellen.

"Szörnyű, embertelen kormánya van az országnak, amelyet sajnos az angol, a francia és az amerikai kormány is fegyverekkel támogat" - mondta még a sajtótájékoztatón az elkeseredett afrikai futó. (Sports Illustrated, címlapi fotó: AFP / Adrienn Dennis)