Leállítják a mérgezett dingókat, amiket a kártevő kecskékre eresztettek rá egy ausztrál szigeten

ÁLLAT
2016 augusztus 22., 09:28
comments 67

Mégsem küldenek halálra ítélt vadkutyákat a túlszaporodott kecskék kiirtására az ausztrál Pelorus-szigetre.

A terv az volt, hogy beültetett időzített méregkapszulával pusztítják el a küldetésüket teljesítő dingókat, de ez felháborította az állatvédőket, mire Queensland állam kormánya egyelőre egy ideiglenes rendelettel tiltotta meg, hogy akár egyetlen további vadkutyát telepítsenek a Nagy Korallzátony kis szigetére, és elrendelte, hogy a már ott lévőket 14 napon belül távolítsák el Pelorusról.

Steven Miles környezetvédelmi miniszter azt mondta, „sokkolta” a sziget ügyében illetékes Hinchinbrook megyei önkormányzat „kegyetlen kísérletének” terve, mert „a kártékony állatok ellen a lehető leghumánusabban kell küzdeni, nem pedig halálsoron lévő kutyákkal”.

Hinchinbrook megye szaporodásra képtelenné tett és méregkapszulával ellátott vadkutyákat telepített volna Pelorusra, hogy a falánk ragadozók felfalják az ott élő több 100 elvadult kecskét, amit régen a világítótornyok őreinek és esetleges hajótörötteknek a táplálékaként honosítottak meg egyes ausztráliai szigeteken.

A dingókba implantált méregkapszula legkésőbb 2 év múlva megölte volna az állatokat, nehogy később maguk is fenyegetéssé váljanak a sziget érzékeny élővilágára. A vadkutyák nemcsak a kecskéket támadják meg, hanem a földön élő madarakat is, köztük a veszélyeztetett státuszú parti rákásztyúkot, ami évente csak 1 tojást rak, márpedig jelenleg nincs olyan ragadozó, ami veszélyt jelentene Pelorus madárvilágára – mondta a queenslandi környezetvédelmi miniszter. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.