Találtak egy exobolygót, aminek oxigén lehet az atmoszférájában

TUDOMÁNY
2016 augusztus 22., 18:33
Dana Berry / Skyworks Digital / CfA
photo_camera Dana Berry / Skyworks Digital / CfA

A NASA kutatói szerint a Földtől mindössze 37 fényévnyire található, GJ 1132b nevű bolygónak jó eséllyel oxigén van az atmoszférájában. Így elvileg képes lenne arra, hogy élő organizmusoknak is otthont adjon, csak az a gond, hogy atmoszférája körülbelül 232 fokos, ami azt jelenti, hogy a bolygó minden vize páraként létezik, és az ennek köszönhető üvegház-hatás következtében a GJ 1132b felülete folyékony magmából áll.

Bár odaköltözni nem reális, a GJ 1132b mégis segítségére lehet az emberiségnek. Feltételezések szerint a Vénusz is ilyen bolygóként kezdhette, így a távoli exobolygó tanulmányozásával talán többet is megtudhatunk arról, hogy pontosan mi történt közeli szomszédunkkal. (Engadget)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.