Ukrajnába menekült az FSZB elől a Putyin-maszkos orosz aktivista

külföld
2016 augusztus 22., 11:03
comments 19

Politikai menedéket kért Ukrajnában Roman Roszlovcev ismert orosz ellenzéki aktivista arra hivatkozva, hogy hazája titkosszolgálata, az FSZB üldözi őt.

A Hromadszke ukrán tévének az orosz aktivista azt nyilatkozta, szeretne az ukrán fegyveres erők bármelyikénél szolgálatra jelentkezni, legyen az a nemzeti gárda, vagy egy önkéntes alakulat. „Számomra a legfontosabb, hogy folytassam a küzdelmet a putyini rezsimmel szemmel” – mondta. Azt sem zárta ki, hogy a politikai karrierjét Ukrajnában építi tovább.

A 36 éves moszkvai Roszlovcev arról vált ismertté az orosz és az ukrán médiában, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló gumimaszkban jelent meg tüntetéseken. Ez tizenegyszer fordult elő, és az orosz hatóságok ezért rendre őrizetbe is vették, és elkobozták a maszkot. Júniusban egy moszkvai bíróság 30 nap elzárásra ítélte. Egyes források szerint 26-szor vették őrizetbe az orosz hatóságok a Kreml politikája elleni tiltakozásai miatt, amivel rekordot állított fel országban.

Fotó: Vasilij Makszimov / AFP
photo_camera Fotó: Vasilij Makszimov / AFP

Oleh Szlobogyan, az ukrán állami határőrség szóvivője megerősítette, hogy miután az ukrán migrációs hivatal befogadta az aktivista kérelmét a politikai menekültstátusra, beengedték az országba.

A zn.ua ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy Petro Porosenko ukrán elnök korábban ígéretet tett: igyekszik megkönnyíteni a külföldieknek a politikai menedék, illetve az állampolgárság megszerzését Ukrajnában. Külön kiemelte, hogy Ukrajna kész befogadni olyan oroszországi ellenzékieket, akik üldöztetésnek vannak kitéve Moszkva ukrajnai agressziója elleni tüntetéseken való részvételük miatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.