Az időjárás és a munkaerőhiány okozza a legnagyobb gondot a Balatonnál

Szezonértékelő fórumot tartott a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete kedden, Balatonszárszón, ahol megállapították, hogy

a dél-balatoni kereskedelmi és vendéglátó vállalkozásoknak a szeszélyes időjárás és a krónikus munkaerőhiány okozta a legfőbb gondot az idei nyári szezonban.

A parti parti sávban átlagosan 15-30 százalékkal, a parttól távolabb 5 százalékkal csökkent a vállalkozások forgalma tavalyhoz képest. Kertész Rezső, a szervezet társelnöke elmondta, hogy

"a szakképzett munkaerő elvándorlása össztársadalmi probléma, megoldásához szükség van állami szerepvállalásra."

A vállalkozók beszámolói szerint az állandósult munkaerőhiány miatt kiszolgáltatottakká váltak a munkavállalóknak. Az alkalmazottak szakképzettségével, gyakorlatiasságával és teherbírásával folyamatosan gondok vannak. Szili József, aki Zamárdiban üzemeltet éttermet, elmondta, hogy jellemzően a hatvan-hetven évesek és a tapasztalatlan fiatalok dolgoznak, a középkorú generáció Nyugatra vándorolt. Eltűnt az a réteg, aminek tovább lehet adni a vállalkozásokat.

A vállalkozók szerint a kivándorlókat nehéz pótolni romániai vagy ukrajnai alkalmazottakkal, részben azért, mert a piacképes szaktudással rendelkezők szintén továbbmennek Nyugatra, részben azért, mert túl lassú és bürokratikus az engedélyek beszerzése. Több vendéglátóhely a választék szűkítésével reagált a munkaerőhiányra, de voltak, akik csak később, vagy egyáltalán nem nyitottak ki. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.