Szijjártó Péter Ankarában: El kell fogadni a török kormány puccsra adott válaszát

POLITIKA
2016 augusztus 23., 14:21
comments 165

"Európának és benne Magyarországnak minden kétséget kizáróan az az érdeke, hogy Törökország stabil legyen"

- nyilatkozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden anakarai látogatása idején az MTI helyszíni tudósítójának.

Szijjártó szerint egy sziklaszilárd Törökország egész Európa érdeke, minden más esetben ugyanis újra olyan súlyos bevándorlási nyomás nehezedhet a kontinensre és a nyugat-balkáni útvonalra, mint történt tavaly ősszel. Épp ezért, folytatta a külügyminiszter, a magyar kormány elutasít minden olyan kísérletet, ami fenyegetheti Törökország kormányát.

"Aki Törökország stabilitását támadja, az Európa biztonságát támadja" - utalt a júliusi sikertelen puccsra a külügyminiszter, aki odaszólt az Egyesült Államoknak is, amikor arról beszélt: károsak a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek felderítésével kapcsolatos külföldi kritikák. (Az USA és Törökország között diplomáciai feszültség van, amiért az amerikaiak nem akarják kiadni a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülen hitszónokot, akit Recep Tayyip Erdogan elnök a pucccs megszervezésével gyanúsít.)

"Tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott elnöknek és a kormánynak a történtekre adott válaszát"

- mondta még Szijjártó, hozzátéve, hogy "a barát az bajban is barát, aki mellett ki kell állni." Kétségtelenül ez volt a legerősebb kiállás mind közül, amiről beszélt, hiszen Törökországban olyan súlyos megtorlások zajlanak a július 15-i puccs óta, amire nagyon rég volt példa.

Több mint 50 ezer ember útlevelét vonták be idáig, 20 ezer embert börtönöztek be, és folyamatosak az elbocsátások - nemcsak a hadseregnél, és a hatóságoknál, de a közigazgatás minden szintjén, és az oktatási szektorban is. Nemrég 38 ezer embert engedtek szabadon börtönökből, hogy legyen hely a vélelmezett puccsistáknak és gülenistáknak a rács mögött.

A magyar külügyminiszter a végén pragmatikusra vette nyilatkozatát, és arról beszélt, hogy Törökország az Iszlám Állam elleni harc és a NATO-kötelezettségek miatt is fontos szövetségese Magyarországnak; nélkülük sem a szíriai helyzetet nem tudja rendezni a nemzetközi közösség.

Szijjártó azt is elmondta még, hogy természetesen partnerei lesznek a török kormánynak, hogy felkutassa a stabilitásukat veszélyeztető szunnyadó (gülenista) sejteket és szervezeteket Magyarországon.

A külügyminiszter kinntartózkodása idején találkozik Binali Yildirim kormányfővel, Ismail Kahraman házelnökkel és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel is.

(A cím feletti képen Binali Yildirim török miniszterelnök fogadja hivatalában Szijjártó Péter külügyminisztert Ankarában, 2016. augusztus 23-án. Fotó: MTI / KKM/ Szabó Árpád.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt