Kannibalizmus népszerűsítésével vádolják Vlagyimir Szorokint Oroszországban

külföld
2016 augusztus 24., 11:32
comments 146

A kortárs orosz irodalom legismertebb szerzőjét Putyin-közeli 'civil csoport' nyomta fel, mert szerintük 2000-ben született regényében az emberevés propagálását követte el.

A történet szerint a regényben egy 16 éves lányt megsütnek a szülei, majd felszolgálják. Az ideje már Berlinben élő, Magyarországon is népszerű szerzőnek nem ez az első összeakadása a putyini Oroszországgal, a mai orosz valóságot bemutató regényei miatt korábban is támadták már.

(ARNO BURGI / DPA / AFP)
photo_camera (ARNO BURGI / DPA / AFP)

A civil csoport vezetője, Irina Vasina a Lakoma című, magyarra még nem lefordított regényből készült filmadaptáció miatt is feljelentést tettek.

Vasina szerint a könyv nem összeegyeztethető az ortodox értékekkel, ezért a rendőrséghez fordultak, de mellette felbéreltek egy nyelvészt is, hogy elemezze a könyv szövegét.

Elmondása szerint a nyelvész arra jutott, hogy a regény lealacsonyítja az orosz ortodox hagyományt és a nemzeti büszkeségüket. Ezért most a kötet betiltását kérik. (MoscowTimes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.