Tényleg belsős ember állhat az MTVA-s lehallgatás mögött

POLITIKA
2016 augusztus 25., 10:21
comments 102

A rendőrség március végén talált lehallgató-készüléket az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós tárgyalójában. Fatális véletlen volt, beázott a tárgyaló teteje, a szárításhoz leszedték a kábelcsatorna tetejét, ekkor vált láthatóvá a rejtett mikrofon, amit a szerelők jeleztek a biztonsági vezetőnek, aki pedig bejelentette az ügyet a rendőrségen.

A nyomozók végigbontották a mennyezetet, a szomszédban, a vezérigazgatói kabinetvezető Enyedi Csaba irodájában megtalálták a felvevőkészüléket, és egy másik készüléket, ami pedig azt az irodát figyelte meg. Az elemelten más lehallgató-készüléket nem találtak, de egy másik szinten, Vas Imre üzemeltetési igazgató irodájának egyik zárt szekrényében találtak egy hang- és képfelvétel készítésére alkalmas eszközt.

Vas Imre az, aki az épület technikai felszereltségéért felel, bármilyen műszaki berendezés telepítése az ő felelősségi körébe tartozik. Vast a szemtanúk szerint rendőrök kísérték ki az épületből, és házkutatást is tartottak náluk, írta Rényi Pál Dániel a lehallgatásról szóló nagy cikkében.

Most a 168 óra rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy mivel Vas engedélye nélkül leheltetlen lett volna hozzáférni az igazgatói tárgyalóhoz, ahol az első mikrofont találták, már a helyszíneléskor rákérdeztek nála a dologra, de ő csak zavarodott utasításokat tett rá, hogy az eszközök telepítése "magasabb célokat" szolgál. A lap informátorai szerint még videófelvételek is vannak arról, hogy kik és mikor szerelték be az eszközt. A szerelők a sorompóval és belépőkártyával védett VIP-parkolóban parkolhattak, és a felvételeken Vas Imrét is azonosították.

A lap kereste az amúgy mind a mai napig az MTVA-nal dolgozó Vas Imrét, de helyette az MTVA sajtóosztálya válaszolta azt, hogy folyamatban levő nyomozást nem kívánnak kommentálni. (Címlapképünkön az egyik lehallgatott, Vaszily Miklós MTVA-vezérigazgató látható.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.