Bányászok megölték a bolíviai belügyminiszter-helyettest

A bolíviai belügyminiszter-helyettest halálra botozták a sztrájkoló bányászok az ország egyik hegyvidéki településének a közelében, a hírt a kormány is megerősítette.

Összecsapások a bányászok és a rendőrök között augusztus 25-én, Panduróban. (AFP PHOTO / AIZAR RALDES)

Az egyik bolíviai rádióadó igazgatója talált rá stábjával Rodolfo Illanes holttestére az ország nyugati részén, a fővárostól, La Paztól 160 kilométerre fekvő Panduro település közelében. Elmesélte, hogy egy dombon bukkantak a halottra egy trafóház közelében, amelyben előzőleg a feldühödött bányászok fogva tartották Illanest.

A politikus azért utazott oda, hogy tárgyaljon a bányászokkal. A gyilkosság azt követően történt, hogy két bányász életét vesztette, amikor az útlezáró sztrájkolók összecsaptak rendőrökkel, és ez nyilvánvalóan még inkább kiélezte a helyzetet.

Előzőleg csak annyit közöltek, hogy a miniszterhelyettest elrabolták, foglyul ejtették, és félő, hogy meg fogják kínozni.

A bolíviai bányászok már két héttel ezelőtt is konfliktusba kerültek a hatalommal, legkevesebb 252 tüntető bányász megsérült, amikor összecsapott az ellenük kivezényelt rendőrökkel La Paz megyében.

Carlos Romero bolíviai belügyminiszter ezzel egy időben arról számolt be, hogy száz rendfenntartó megsebesült. A bányászok és a rendőrök közötti összetűzések akkor kezdődtek, amikor a tüntetők több autópályát lezártak.

A bányászok az ország szövetkezeti törvényének módosítása ellen tiltakoznak. Állításuk szerint a változtatás miatt a bányászati szektorban meggyengül a szövetkezetek joga, csökken hatáskörük. (MTI)

Címlapkép: AFP PHOTO / AIZAR RALDES

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.