Orbán Viktor a nyakába vette Európa problémáit, s egy csapásra meg is oldotta őket

POLITIKA
2016 augusztus 26., 11:39
comments 312

Négy javaslattal állt elő Orbán Viktor a visegrádi négyek varsói találkozóján; a találkozón Angela Merkel is részt vesz. E négy szerény javaslat az MTI szerint "Európa jövőjéről" szól.

photo_camera MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Sorrendben:

1. kiemelt prioritássá kellene tenni a biztonság kérdését, és hozzá kellene kezdeni egy

közös európai hadsereg felállításához,

2. az európai központi intézményeknek - mind az Európai Tanácsnak, mind az Európai Bizottságnak - vissza kellene térniük eredeti rendeltetésükhöz,

azaz a brüsszelita bürokraták hatalmát szorítsák vissza,

3. az Európai Unió őrizze meg régi, bevált politikáit, úgymint a kohéziós és agrárpolitikát, viszont ne emelje uniós szintre a migrációt és a szociális kérdéseket,

szóval pénzt azért küljdenek nekünk, de migránsokat ne,

4. a közösség tartsa fenn az európai gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelemre, szerkezeti átalakításra és gazdasági stabilitásra irányuló politikáját.

Később elmondta Orbán, hogy „az Európai Unió elvesztette az adaptációs készségét szinte minden dimenzióban. Nem tudtuk levonni a pénzügyi válság következményeit, nincs jó adaptációs válaszunk a népvándorlásra, a terrorizmusra és az Európán belüli - az unió szempontjából külpolitikai - kérdésekben sem.”

Angela Merkel arról beszélt, hogy a tagországok az eddiginél többet tehetnek és több "közös akciót tervezhetnek" a közös biztonság- és védelempolitika területén. Viszont belbiztonság területén "nem csak a terrorizmus elleni harc" a fontos, és a migráció ügyében különösképpen a "humanitárius felelősségvállalás", az afrikai országokkal kialakítandó "migrációs partnerség" és a Törökországgal kezdett együttműködés, valamint az "illegalitás elleni küzdelem" kérdéséről szükséges tárgyalni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.