Sufnibankra bukkant a pénzügyi felügyelet

gazdaság
2016 augusztus 26., 08:19
comments 51

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a König Bank Zrt.-nek, hogy olyan tevékenységet végezzen, amire nincs engedélye.

A cég önmagát Közép-Európa legnagyobb privátbankjaként hirdette, ámde az MNB nyilvántartásaiban nem szerepelt, így nyilván banki engedélye sem volt. A pénzügyi felügyelet még korábban kirakta ezért a céget a figyelmeztetések közé, mivel a cég neve is megtévesztő lehet.

A nevében bank, valójában nem bank König Bank Zrt. korábban már keltett némi feltűnést: idén májusban ötmilliós alaptőkével alakult, aztán júniusban 33 milliárd forintra emelték a tőkét. (Összevetésként, az OTP-nek is csak 28 milliárdos alaptőkéje van.) A tulajdonost Benke Jánosnénak hívják, ő szigetbecsei lakos, az ügyvezető pedig egy Berek Lada nevű személy. Ő azt mondta a Világgazdaságnak, hogy amit csinálnak, az nem engedélyköteles.

Az MNB arra is felfigyelt, amikor kiszálltak a cég Bocskai úti telephelyére, hogy ott a szintén Benke Jánosné tulajdonában álló Király Arany és Gyémánt Zálogház is tevékenységet folytat. Ez a cég szintén nem rendelkezik MNB-engedéllyel.

Az MNB most piacfelügyeleti eljárást indított, addig is végzést hozott a két cégnél a "jogsértő magatartás folytatásának megtiltásáról". (MNB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.