Gyömrő tíz körömmel ragaszkodik adócsalás miatt elítélt polgármesteréhez

POLITIKA
2016 augusztus 28., 20:57
comments 183

Vasárnap a gyömrőiek újra Gyenes Leventét választották meg polgármesterükké. Ez azért érdekes hír, mert Gyömrőn pont az ő lemondása miatt kellett újabb polgármesterválasztást tartani, miután a Szegedi Ítélőtábla áprilisban bűnösnek találta adócsalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás miatt.

A név bizony ismerős lehet a politikai bulvár kedvelőinek. Gyenes az, akiről olyan két éve Pucér nőről szippantott fehér port a gyömrői polgármester" címmel közölt cikket és forró képeket a Blikk.

photo_camera Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. Foto: youtube

Gyenest tavasszal 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték,

de a bíróság a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el. Így aztán a 2002 óta polgármester Gyenes felbátorodva újra elindult a városvezetésért, és a Gyömrő 2000 kör színeiben nagyon simán, 4610 szavazatot gyűjtve (80 százalékkal!) bevasalta a választást. A második független Horváth István Attilának - 1258 voksával - esélye sem volt.

Ezzel együtt Gyenes győzelme egyelőre maximum pürroszinak mondható. A törvény ugyanis úgy szól, hogy "méltatlanná válik a posztra az, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen" börtönre ítélnek. Márpedig az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal már jelezte az Indexnek aggályait.

"A méltatlanság, mint a polgármester magatartásához kötődő jogintézmény mindaddig fennáll, amíg az érintett az alapul szolgáló büntetőjogi jogkövetkezményeket viseli" - írta a hivatal, és a lap szerint hasonló álláspontot képvisel a Belügyminisztérium is. Gyenes természetesen másként látja a helyzetet, és ha a kormányhivatal kimondja méltatlanságát, valószínűleg megtámadja majd a döntést.

"Méltatlanságom az előző mandátumom visszaadásával megszűnt, mivel a törvényhozó jogértelmezése alapján a tisztség betöltése alatt hozott jogerős elmarasztaló ítélet után válik valaki méltatlanná. Ez megtörtént tavasszal, ezért lemondtam. Az új mandátum megszerzésével az előző joghátrány megszűnik" - nyilatkozta az Indexnek régi-új polgámester. (Index / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.