Gyömrő tíz körömmel ragaszkodik adócsalás miatt elítélt polgármesteréhez

2016 augusztus 28., vasárnap 20:57
183

Vasárnap a gyömrőiek újra Gyenes Leventét választották meg polgármesterükké. Ez azért érdekes hír, mert Gyömrőn pont az ő lemondása miatt kellett újabb polgármesterválasztást tartani, miután a Szegedi Ítélőtábla áprilisban bűnösnek találta adócsalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás miatt.

A név bizony ismerős lehet a politikai bulvár kedvelőinek. Gyenes az, akiről olyan két éve Pucér nőről szippantott fehér port a gyömrői polgármester" címmel közölt cikket és forró képeket a Blikk.

Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. Foto: youtube

Gyenest tavasszal 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték,

de a bíróság a közügyek gyakorlásától nem tiltotta el. Így aztán a 2002 óta polgármester Gyenes felbátorodva újra elindult a városvezetésért, és a Gyömrő 2000 kör színeiben nagyon simán, 4610 szavazatot gyűjtve (80 százalékkal!) bevasalta a választást. A második független Horváth István Attilának - 1258 voksával - esélye sem volt.

Ezzel együtt Gyenes győzelme egyelőre maximum pürroszinak mondható. A törvény ugyanis úgy szól, hogy "méltatlanná válik a posztra az, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen" börtönre ítélnek. Márpedig az illetékes Pest Megyei Kormányhivatal már jelezte az Indexnek aggályait.

"A méltatlanság, mint a polgármester magatartásához kötődő jogintézmény mindaddig fennáll, amíg az érintett az alapul szolgáló büntetőjogi jogkövetkezményeket viseli" - írta a hivatal, és a lap szerint hasonló álláspontot képvisel a Belügyminisztérium is. Gyenes természetesen másként látja a helyzetet, és ha a kormányhivatal kimondja méltatlanságát, valószínűleg megtámadja majd a döntést.

"Méltatlanságom az előző mandátumom visszaadásával megszűnt, mivel a törvényhozó jogértelmezése alapján a tisztség betöltése alatt hozott jogerős elmarasztaló ítélet után válik valaki méltatlanná. Ez megtörtént tavasszal, ezért lemondtam. Az új mandátum megszerzésével az előző joghátrány megszűnik" - nyilatkozta az Indexnek régi-új polgámester. (Index / MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt