Milliók kerülnek veszélybe, mert a gombaölőszereink egyre hatástalanabbak

2016 augusztus 28., vasárnap 4:20
124

Egyre gyakrabban figyelmeztetnek arra a kutatók, hogy a gombák okozta fertőzések egyre ellenállóbbak az ellenük használt gyógyszerekre. Ennek pedig súlyos következményei vannak, hiszen a világon így is évente több mint egymillió ember hal meg ilyen fertőzések miatt. Ez a szám pedig évről évre növekedni fog, ahogyan a gombák egyre ellenállóbbak lesznek.

Egy friss kutatás szerint a folyamatot a gabonaféléken használt gombaölőszerek okozzák, ahogy ezek egyre jobban elterjednek, és egyre többet használunk belőlük, úgy nő a gombák ellenálló képessége is, ezzel egyre jobban hatástalanítva az emberi gyógyszerekben használt gombaölőket.

A folyamat nagyon hasonlít az emberi gyógyászatban használt antibiotikumoknál végbemenőhöz, ott is egyre több olyan antibiotikum van, ami veszít a hatásából, ahogyan a baktériumok is egyre ellenállóbbakká válnak.

De míg antibiotikumból 20 különböző osztályt ismerünk, addig gombairtóból csak négy osztály van. Kutatók szerint pedig ez sokkal nagyobb veszélyt jelent, hiszen az antibiotikumok között lehet variálni, egy gombairtó elvesztése más sokkal súlyosabb következményekkel jár a teljes emberi gyógyászatra nézve.

Gomba pedig tényleg mindenhol van, rengeteg ártelmatlen gombával találkozunk miden nap. De nemrég például egy skótdudás azért halt meg, mert a dudájába telepedett egy halálos gombafaj, és játék közben a gomba bejutott a tüdejébe. (Guardian)

(A címlapi képen penészgomba van, forrás: Wikipédia)