Kitelepítik a cigányokat egy dél-ukrajnai faluból, mert lincshangulat lett egy 9 éves kislány megerőszakolása és meggyilkolása miatt

Lincshangulat uralkodott el a cigányokkal szemben egy dél-ukrajnai faluban, ahol holtan találtak egy 9 éves kislányt, akinek a megölésével a hatóságok egy roma férfit gyanúsítanak.

Az Ukrajnában komoly sajtóvisszhangot kiváltó ügy rendezése érdekében a járási vezetés úgy határozott, hogy kitelepítik a faluból az ott élő cigány családokat. A kiköltöztetést még ma végre akarják hajtani, amihez buszokat biztosítottak – közölte Valentina Sztojkova, a területileg illetékes izmajili járási hivatal vezetője, aki szerint a roma családok beleegyeztek az elköltözésbe, megértve, hogy nem biztonságos a településen maradniuk. A hivatalvezető szavai szerint a faluban élő 8 roma család közül kettőnek volt saját ingatlana, a többiek albérletben laktak. Sztojkova szerint a járási vezetés gondoskodik a loscsinyivkai romák más településeken történő elhelyezéséről.

Az ország déli részén, Odessza megyében lévő Loscsinyivka településen a múlt hét végén lángoltak fel az indulatok, miután szombaton holtan találtak egy helybeli kislányt, akit az orvosszakértői vizsgálat szerint megerőszakoltak és több késszúrással megöltek. A bűncselekmény elkövetésével a hatóságok egy 20 éves roma férfit gyanúsítanak, aki először beismerte a tett elkövetését, de később mindent tagadott. Most előzetes letartóztatásban van.

A kislány halála miatt felháborodott helyi lakosok rátámadtak a cigányok házaira, ablakokat zúztak be, bútorokat törtek, egy házat fel is gyújtottak. Tegnap délután a falubeliek közül kb. 150-en vonultak tiltakozó menetben a járási hivatal elé, követelve a romák kitelepítését, amit végül a helyi hivatal támogatott, hogy így állítsák helyre a nyugalmat a kistelepülésen. A járási vezetés azt mondta, másképpen képtelen véget vetni a rendbontásoknak, és szavatolni a romák biztonságát. Sztojkova magyarázata szerint a környéken egy rendőrőrs jut három falura. (MTI)