13 évet kapott Budaházy György

Terrorizmus
2016 augusztus 30., 8:00
comments 945

Kedd délelőtt első fokon 13 év, fegyházban letöltendő büntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt.

Budaházyt azzal vádolták, hogy ő alapította és vezette a Magyarok Nyilai nevű terrorszervezetet, amely 2007-2009-ben követett el molotov-koktélos támadásokat kormánypárti politikusok, illetve szocialista és szabad demokrata pártirodák ellen, és a csoport verte meg brutálisan Csintalan Sándor egykori szocialista politikust. A csoport egy jegyirodát és egy szórakozóhelyet is megrongált.

photo_camera Budaházy Gyürgy. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A csoport támadta meg a vádirat szerint Hiller István és Kóka János házait, és gyújtóbombát dobtak Szilvásy György házára is. 2008 februárjában pedig egyetlen éjszaka Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen és Sarudon is megrongálták kormánypárti képviselők házait. 2009 tavaszán futball-labdába rejtett pokolgépekkel három képviselő házát akarták felrobbantani, de a rendőrség ebben megakadályozta őket.

Budaházyt 2009-ben fogták el, és több mint két évet töltött utána előzetesben.

Budaházy 2002-ben vált országosan ismertté, amikor az akkori választási eredmény ellen tiltakozva társaival bejelentés nélül lezárta az Erzsébet hidat.  

photo_camera Fotó: MTI/Mohai Balázs

A mostani tárgyaláson Budaházy ártatlannak vallotta magát, ügyvédje pedig felmentését kérte.

Kedden a Magyarok Nyilai csoport több másik tagja ellen is ítéletek hoztak. Budaházy György egyik társa 12 év fegyházbüntetést kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt, négyen 10 évet, egy további pedig 9 évet kapott. Ketten kaptak két év körüli felfüggesztett szabadságvesztést, a többiek pedig 5-7 év körüli letöltendő szabadságvesztést.  

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt